Política 26/04/2021

MÉS continua sense aconseguir aliats per fer el cordó sanitari contra Vox

Només Podem ha canviat d'opinió i s'hi ha sumat, mentre que el PSIB prefereix rebatre el partit d'extrema dreta al Parlament

2 min
Imatge d'arxiu del Parlament balear.

PalmaMÉS per Mallorca ha tornat a plantejar aquest dilluns que tots els partits facin un cordó sanitari contra Vox, però només Unides Podem ha canviat d'opinió i s'hi ha sumat. Fins ara, el partit morat no veia del tot bé no respondre als arguments de la formació d'extrema dreta, però la seva portaveu al Parlament, Esperança Sans, ha dit en una roda de premsa que "no podem permetre que la ultradreta campi, provocant odi i por". De fet, la diputada ha comparat la formació de Santiago Abascal amb Adolf Hitler, perquè "copien" els missatges i els cartells. La diputada del PSIB-PSOE, Silvia Cano, en canvi, ha mantingut que cal "confrontar els models ideològics" i que "el millor cordó que se'l pot fer és votar a les urnes".

Amb aquesta és la tercera vegada que MÉS proposa aplicar la llei del silenci a Vox, però continua sense aconseguir sumar suficients suports parlamentaris per aïllar la formació. El portaveu parlamentari sobiranista, Josep Ferrà, ha criticat al Parlament la “incoherència” de les forces polítiques que han optat per aplicar aquest cordó en els mitjans de comunicació, però no en les institucions. Cal recordar que la setmana passada Vox va rebentar un debat a cinc a la SER en negar-se a condemnar les amenaces de mort –és més, les va posar en dubte i va apuntar que se les havien inventat– al candidat d'Unides Podem, Pablo Iglesias; al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i a la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez.

El cordó no és "suficient", però "és un bon principi", segons ha assenyalat Ferrà, i ha anunciat que el seu partit es reunirà amb la Plataforma Antifeixista. A més, durant la intervenció el diputat ha comparat Vox amb una rata. "Quan entra una rata dins de la casa s'ha d'actuar, perquè si no ronda per tot, menja i es fa gran. A una rata se l'aïlla, se la captura i se la treu", ha comentat. El líder de Vox a les Balears, Jorge Campos, ha respost aquesta comparació afirmant que "la democràcia s'ha de defensar de gent com aquesta". També ha qualificat de "vergonya" que Ferrà hagi dit que el cordó no és suficient. "El següent què és, l'eliminació física?", ha demanat.

L'oposició també rebutja el cordó

"En una democràcia manen les urnes. Menys cordons sanitaris i més fronts per reclamar vacunes a Madrid", han respost fonts del PP a l'ARA Balears sobre la proposta de MÉS. En la mateixa línia, la portaveu de Ciutadans al Parlament, Patricia Guasp, ha explicat que malgrat "estar molt allunyats de la política de Vox", que ha qualificat d'"ultradreta", no està a favor d'un cordó i ha considerat que és necessari rebatre'ls. També ha afirmat que s'ha d'evitar "emblanquinar" les accions que fa el partit d'extrema dreta.

La portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha considerat que més que un cordó, "hem d'ignorar-los", perquè "de cada crítica que se'ls fa guanyen energia". La regionalista ha destacat que malgrat que el missatge que fa Vox "és perillós", han arribat a les institucions amb vots.

stats