Política03/03/2020

Menorca edita una guia de processos participatius per al Consell i tots els ajuntaments

El document posa com a exemple 14 processos liderats per la institució

Ivan Martin

MaóL’àrea de Participació Ciutadana del Consell de Menorca ha elaborat una nova guia que recull una sèrie de recomanacions per a l’aplicació de processos participatius. A través d’un total de 14 iniciatives d’aquestes característiques promogudes per l’Administració, la guia va dirigida a tots els departaments del Consell, principalment càrrecs tècnics i polítics, però també a tots els ajuntaments de Menorca.

Segons indica el document, els processos consultius tenen com a objectiu consensuar decisions governamentals per millorar l’eficiència i reforçar el capital social del territori. La guia està formada per cinc grans apartats, i en un primer escenari es troba la configuració d’un grup motor per gestionar el procés, amb la inclusió de polítics, tècnics i representants socials. En el segon punt apareix el disseny de la iniciativa, que implica la intervenció d’una gran quantitat d’agents i la mobilització de recursos públics, amb el màxim consens possible.

Cargando
No hay anuncios

El tercer estadi és el referent a la fase de debat, un espai destinat a la promoció del diàleg i de contrast d’arguments. En el penúltim pas, la fase de retorn, es trasllada el resultat a les persones participants i a la resta de la ciutadania, i es detalla a aquests la utilitat d’haver contribuït en el procés. Finalment, arribam a la fase de seguiment amb l’objectiu de garantir el desenvolupament de les accions o propostes sorgides del procés, així com l’avaluació de l’impacte real. Entre les iniciatives que ha liderat el Consell de Menorca destaquen els pressupostos participatius, el procés sobre l’exclusió residencial i els plans d’ocupació, ordenació turística i habitatge de l’illa, entre d’altres.