Política 09/12/2020

Menorca fa una revisió continuista del PTI del 2003 i preveu aprovar-lo aquest mes

La sostenibilitat, la conservació del patrimoni i l'eficiència energètica són aspectes clau del pla

Ivan Martin
2 min
La preservació del Medi Ambient és determinant pel futur de Menorca, segons articula el PTI.

MaóL’equip de govern del Consell de Menorca ha presentat aquest dimecres la proposta d’acord de revisió del Pla Territorial Insular (PTI), l’eina d’ordenació urbanística de l’illa. La intenció és que el document s’aprovi en el ple de la institució del pròxim 21 de desembre i passi a exposició pública per un període de 45 dies hàbils. Els principals eixos de treball del PTI són la Nova Agenda Urbana i l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Així, s’han establert sis prioritats. Primer, trobam la transformació del model energètic, és a dir, la reducció de la demanda energètica, prioritzant l’estalvi i l’eficiència, i la generació progressiva mitjançant la implantació de renovables amb el repte d’aconseguir un model 100% basat en aquest concepte. El segon punt és la millora de la definició de les àrees de risc, una diferenciació d’àrees de diferents nivells de risc per afavorir la resiliència territorial i l’adaptació al canvi climàtic. En tercer lloc, destaca la protecció i classificació del sòl rústic, reduint la pressió sobre aquesta tipologia de superfície i la valorització del patrimoni i de l’activitat agrària.

D’altra banda, l’habitatge és la quarta prioritat del PTI. En aquest sentit, es treballarà per assegurar les reserves de sòl en àrees de nou creixement per al desenvolupament d’habitatge públic i la millora a l’accés a l’habitatge principal. En cinquè terme, fa referència a les àrees de reconversió territorial, que consisteix a viabilitzar l’execució d’aquests espais amb criteris d’ordenació que en permetin el desenvolupament. Finalment, la sisena prioritat és definir el model de zones aptes per afavorir la vocació turística dels nuclis i zones turístiques i fer-les compatibles amb la preservació del medi natural i rural.

Els objectius generals que marca el PTI quant a l’habitatge residencial són l’ampliació d’habitatges de protecció oficial a través d’actuacions per obtenir sòl per a la seva construcció; afavorir l’accés a un habitatge a les persones en situació d’exclusió social, així com definir aquelles àrees aptes per a la ubicació de l'habitatge social.

A més, s’ha fet la revisió de la zonificació i la regulació dels usos del sòl rústic amb la voluntat d’ajustar-la a la realitat territorial de Menorca i de fer més sostenible el camp, així com l’activitat que s’hi pugui dur a terme. Les figures de caràcter turístic que es preveuen en aquestes zones de sòl rústic són els agroturismes, amb un màxim de 24 places; els hotels rurals, amb un màxim de 50, i, finalment, el PTI preveu la creació d’una nova figura, l’agroestança, que tindrà un total de 6 places. També s’incorpora la compatibilització d’usos d’agricultura i restauració vinculats a l’activitat agrària i es permet el canvi d’ús a les edificacions existents anteriors al 1989 que estiguin a 150 metres de l’edificació principal.

Per continuar consolidant la preservació i gestió del paisatge com a principal element de qualitat del territori i com a patrimoni, vinculat al món natural de Menorca i a Menorca Talaiòtica s’incorporen a aquest PTI les directrius de Paisatge de Menorca d’acord amb el Conveni Europeu del Paisatge (CEP).

stats