CANVIS MUNICIPALS
Política 05/05/2018

Maria, Manacor i Selva: tres anys, tres mocions de censura

A un any de les eleccions municipals, tant a ses Salines com a Sant Lluís encara es parla d’un possible canvi forçat a la batlia

Miquel Barceló
4 min
Maria, Manacor i Selva: tres anys, tres mocions de censura

PalmaDavant la possibilitat que encara es visqui una moció de censura al municipi mallorquí de ses Salines i al menorquí de Sant Lluís, a gairebé un any de les properes eleccions autonòmiques, recordam els casos en què la política dels acords i l’alternança ha derivat en canvi de vara.

Durant moltes legislatures, les mocions de censura esdevingueren via de solució de les crisis municipals. Aquest sistema de canvi de govern s’ha duit a la pràctica en tres municipis, per tal de desbancar el grup o la coalició governant de torn: Manacor (4 de novembre de 2015), Selva (27 d’octubre de 2016) i Maria de la Salut (5 de juliol de 2017) són els tres consistoris de Mallorca que han patit el procés d’una moció de censura. A aquests canvis forçats, caldria afegir-n’hi un de quart en què, tot i no ser una moció de censura en termes estrictes, les desavinences internes del pacte varen conduir a un canvi de batlia certament insòlit dins la política balear, després d’una cadena de dimissions de tots els regidors de l’equip de govern. Es tracta de Lloseta, amb un ajuntament integrat per 13 regidors i que quedà atomitzat el maig de 2015: PSOE (4), El Pi (3), MÉS (2), PP (2) i SI (2).

El maig de 2015, el PSOE decidí donar la batlia a El Pi amb la petició expressa que s’ampliàs l’acord de govern a altres forces, cosa que no es produí. En no haver-se complit ni un terç de mandat, la fugida dels quatre regidors del PSOE i la posterior dimissió, “per dignitat política”, del batle d’El Pi, Tolo Moyà, i dos dels seus regidors, obligà a elegir batle, que a manca d’acords portà el cap de llista socialista, Chema Muñoz, al capdavant de la batlia, el 28 d’octubre de 2016. La ruptura del pacte PSOE-El Pi, signat el maig de 2015, deixà els socialistes amb la vara però en minoria. Avui sobreviu amb acords puntuals i tenint Socialistes Independents (2), escindit del PSOE, a l’oposició.

A més, PSOE i SI protagonitzaren un enfrontament a pocs dies del canvi de batlia quan Muñoz es dirigí a SI amb un missatge tètric: “Si dones amor, rebràs amor, però si empipes tot el dia, rebràs una pallissa”. Aquesta frase obligà a intevenir-hi la direcció regional del partit, que en demanà disculpes.

Manacor

Canvi de vara, després de 144 dies de govern d’esquerres en minoria

La moció de censura de Manacor ha estat la més sonada d’aquesta legislatura en el conjunt de les Balears, atenent al fet que la coalició d’esquerres que obrí el mandat actual (MÉS-PSOE-Volem), encapçalada per Miquel Oliver, només durà 144 dies. Aquesta xifra ha sorgit en gran part dels debats de la política manacorina, tal com si fos l’article 155 de la Constitució aplicat contra Catalunya. De llavors ençà, a l’esquerra li ha valgut per treure pit “de la bona gestió feta en pocs mesos”, i al govern actual (El Pi-PP-AIPC), per retreure a l’oponent el que va deixar de fer. Al final, el repartiment de la batlia entre PP i El Pi ha consolidat un pacte amb dotze regidors.

L’esquerra necessitava o bé El Pi, desitjós de pilotar l’Ajuntament, o bé AIPC (3), eterns socis de qualsevol força disposada a atendre les demandes de Portocristo, per mantenir l’estabilitat. Al final, la pinya anà al bàndol conservador.

Maria de la Salut

L’espantada de Mulet convertí la moció en elecció de batle nou

A Maria de la Salut, tot i que el batle d’aleshores, Antoni Mulet (PP), no arribà a ser cessat pel ple, sí que va dimitir després de registrar-se una moció de censura d’El Pi, PSOE i MÉS, el 21 de juny de 2016. La moció no es va fer efectiva per l’espantada de Mulet, un gest per no haver de passar el mal tràngol. De fet, Mulet, al·legant “motius familiars”, no assistí al seu relleu el 5 de juliol. Finalment, després de la renúncia del PSOE a compartir batlia, El Pi i MÉS es repartiren en dos torns la presidència del Consistori: primer, Biel Mas i ara, Guillem Jordà.

Selva

Un acord que va posar fi a 21 anys de govern de Joan Rotger

El 27 d’octubre del 2016, un acord tripartit entre El Pi (4), Arrelam (2) i Esquerra pel Poble (1) posà fi a 21 anys de govern conservador a Selva, presidit per Joan Rotger. La falta d’entesa inicial entre les forces contràries a Rotger retardà que es fes un programa de govern alternatiu, en què un nou col·legi per al poble de Caimari, la millora del subministrament d’aigua i el traspàs de la disciplina urbanística dins sòl rústic al Consell i una reforma circulatòria foren presentats com a eixos d’una alternativa a la política conservadora. Joan Sastre (El Pi) trencà el continuisme conservador i el proper estiu cedirà la vara a Toni Frontera (Arrelam).

L’ombra a Pollença i torn d’espera a ses Salines

Si hi ha municipis on encara es desfulla la flor de la moció de censura, aquests són Sant Lluís i ses Salines.

A Sant Lluís, el govern de Volem Sant Lluís, PSOE i El Pi penja d’un fil després de l’enèsima crisi de govern. El PP no descarta la moció de censura perquè torni l’estabilitat al govern municipal.

Però el darrer capítol de possible moció de censura s’escriu aquests dies a ses Salines, amb un govern (Endavant) de 4 regidors sobre 13, que està a l’espera de si prospera un acord de govern entre PP (5) i El Pi (4); resta el mes de maig per fer-lo efectiu. El batle, Bernat Roig, que va acomiadar via WhatsApp els quatre regidors d’El Pi del pacte de govern inicial, governa sota l’espasa de Dàmocles.

Una altra de les crisis municipals que han fet córrer tinta és la de Pollença que, amb un govern en minoria de Junts Avançam (6) i Unió Mollera (1), i el suport puntual d’Alternativa (2), ha esquivat la moció per l’expulsió de l’únic regidor d’El Pi, Martí Roca.

stats