El nou govern de Pedro Sánchez
Política 29/11/2023

Qui és Manfred Weber, el baix bavarès que lidera l'oposició a l'amnistia a Europa?

Weber és favorable a trencar el cordó sanitari a l'extrema dreta i contrari a la política verda europea

3 min
Manfred Weber entre Dolors Montserrat i Alberto Núñez Feijóo durant la trobada del PPE a Barcelona de dilluns passat

MadridQuan el tribunal de Slesvig-Holstein es va negar a entregar Carles Puigdemont a Espanya pel delicte de rebel·lió, l'independentisme va pensar que havia trobat aliats a Alemanya. Però ara és precisament un alemany, i en concret un baix bavarès, el que lidera l'oposició a Europa a la llei d'amnistia per als encausats del Procés: Manfred Weber, president del Partit Popular Europeu (PPE), el grup més nombrós de l'Eurocambra. Però qui és aquest Weber que considera que l'amnistia trenca l'estat de dret i que creu que l'Espanya de Sánchez va cap a ser l'Hongria d'Orban?

Manfred Weber és un polític de la CSU bavaresa nascut el 1972 en un poblet de la Baixa Baviera, amb residència habitual a Múnic, i que està protagonitzant un gir històric per trencar amb el que havia sigut la política tradicional de la dreta alemanya i centreeuropea: el cordó sanitari a l'extrema dreta. Així, Weber va beneir al seu dia els pactes de Forza Italia, el partit fundat per Silvio Berlusconi, que està integrat en el PPE, amb els Germans d'Itàlia de Giorgia Meloni, igual que també ho ha fet amb els acords entre el PP i Vox. En el seu cap hi ha una gran aliança entre el PPE i el Grup dels Conservadors i Reformistes, que és on ara hi ha formacions d'extrema dreta com els Germans d'Itàlia, Vox o el polonès Llei i Justícia. Cal tenir en compte que al Parlament Europeu encara hi ha un altre grup més a l'extrema dreta que es diu Identitat i Democràcia: aquí hi ha Alternativa per Alemanya, el gran adversari de la CSU-CDU i un partit amb vincles neonazis. A Baviera, a més a més, Alternativa per Alemanya està començant a fer forat en l'electorat de la CSU, la força que ha guanyat totes les eleccions des de la Segona Guerra Mundial.

En aquest context, Weber, doncs, representa l'ala dura dels populars europeus, la que és partidària de fer pinya amb l'extrema dreta contra l'esquerra. Cal dir que la CSU bavaresa sempre ha sigut més conservadora que la CDU de la resta d'Alemanya pel pes que hi té la religió catòlica. Una ullada a la seva pàgina web dona una idea del seu caràcter conservador: les lloances a la seva terra natal i a la família com a refugi contra les tempestes es barregen amb el seu compromís amb l'església: "Els valors cristians són pautes fermes per a l'acció política", escriu. També posa l'accent en demostrar que el seu fort sentiment bavarès no és incompatible amb sentir-se alemany, i fa servir una cita de Franz Josef Strauss, el polític més important que ha tingut la CSU, en què afirma: "Baviera és la nostra llar, Alemanya la nostra pàtria i Europa el nostre futur". Aquesta frase la va tornar a pronunciar dilluns a Barcelona en la trobada del PPE, en la qual va recordar que "Baviera va ser independent durant 1000 anys, però després vam construir la nació alemanya junts", en un missatge dirigit als independentistes catalans.

Contra Von der Leyen

Una altra pota que ajuda a dibuixar la seva figura és la seva oposició a les polítiques verdes que la seva companya de partit, Ursula von der Leyen, que és de la CDU, està impulsant des de la Comissió Europea. La revista Politico l'anomena The Green Deal Killer en un perfil que li dedica com una de les 28 persones més influents d'Europa. "Weber és un home amb una missió: aturar la caiguda dels partits conservadors a Europa", escriu la revista, que també destaca que està dirigint el PPE "més cap a la dreta" per aturar la fuita de vots cap als ultres. Aquest darrer extrem no deixa de ser curiós, perquè a la seva web afirma que, quan era jove, va ajudar a fundar dues empreses de protecció mediambiental.

Aliances amb l'extrema dreta, defensa dels estats nació actuals i dels valors de la cultura cristiana, crítiques a l'ecologisme i, és clar, mà dura amb la immigració. Weber, a l'estil de Donald Trump, s'ha pronunciat a favor de construir un mur a les fronteres de la UE per impedir l'arribada d'immigrants. Cal subratllar que Weber no ha ocupat mai un càrrec de gestió, és un polític pur que va començar als 16 anys a les joventuts de la CSU i que ha anat escalant posicions fins arribar on és ara. El seu somni és reunificar tota la dreta europea sota el seu lideratge a Brussel·les i construir una Europa basada en els seus valors més tradicionals: religió, pàtria i família. Per complir aquest pla era imprescindible la constitució d'un govern PP-Vox a Espanya. Però ves per on que la mobilització de l'esquerra i el pes dels independentistes catalans i bascos al Congrés després del 23-J li van espatllar la jugada. Ara se centra, però, en el debat que protagonitzarà amb Pedro Sánchez al Parlament Europeu el pròxim dia 13 de desembre i confia que la dreta arrasi a les eleccions europees del juny vinent a Espanya per desestabilitzar el govern espanyol i refermar així de passada l'hegemonia conservadora a Europa.

stats