Política 14/06/2019

Els pobles de Mallorca estrenen ajuntaments i afronten nous reptes

Les infraestructures, la mobilitat i l’accés a l’habitatge seran alguns dels eixos més importants de la legislatura que comença

M.b./ M. Ll. / K. O.
6 min
Els pobles  De Mallorca Estrenen Ajuntaments i afronten nous Reptes

PalmaEls ajuntaments són la primera institució que enceta de manera oficial la legislatura. Després de quatre anys, potser alguns reptes han canviat, però n’hi ha d’altres que sempre hi són presents, com el manteniment, la millora i l’ampliació de les infraestructures de tot tipus: sanitàries, educatives, esportives, clavegueram, etc. A més, els consistoris hauran de fer front a problemes que s’han accentuat amb el temps, com les dificultats per accedir a l’habitatge i de mobilitat dels ciutadans.

Manacor

Enllestir un Pla General i millorar la neteja urbana

“Aquest serà el Manacor dels petits projectes i amb les persones implicades en la presa de decisions”, diu el nou batle de Manacor, Miquel Oliver (MÉS-Esquerra). Segons Oliver, el pacte amb el PSOE i Podem “no comença de zero, sinó el dia 145”. El pacte en minoria de l’anterior legislatura va durar 144 dies, fins a la moció de censura d’El Pi, el PP i l’Agrupació Independent de Portocristo (AIPC). En aquest nou mandat, que ara sí que té la majoria absoluta, l’aprovació provisional del Pla General serà una de les prioritats, “per no haver de fer front a reclamacions d’indemnització per expropiacions”. El nou consistori també vol enllestir accions que canviïn l’aspecte de la ciutat, sobretot pel que fa a la neteja viària, l’enllumenat públic i la creació d’espais en què les persones no es vegin desplaçades pels vehicles. Oliver diu que “cal pacificar el centre de la ciutat”. El nou batle no descarta “auditar els comptes municipals”, i afegeix: “Sabem que heretam un ajuntament que continua allà on el vàrem deixar, però amb tres anys més”.

Inca

Que la capital del Raiguer sigui el referent de la Part Forana

El socialista Virgilio Moreno vol consolidar la feina que s’ha fet aquesta legislatura els pròxims quatre anys que estarà al capdavant de l’Ajuntament d’Inca. “S’han començat infraestructures molt importants, i hem d’aconseguir tornar a ser el referent de la Part Forana”, diu. Una vegada estigui acabat, el teatre Principal “suposarà un revulsiu econòmic i social” per al municipi. Moreno també destaca “les reformes de la plaça de Mallorca i de la residència Miquel Mir, la qual s’ha de convertir en una institució capdavantera a escala sociosanitària”. La reforma del centre històric i del mercat cobert són uns dels altres objectius que s’han d’assolir aquesta legislatura. A més, el nou ajuntament vol tirar endavant iniciatives per millorar el transport públic, l’accés a l’habitatge i la participació ciutadana. “Serà la legislatura de la consolidació dels canvis que ja vàrem iniciar en el darrer mandat. Tornant a governar podrem continuar amb un projecte progressista sense que el talli un canvi de color polític”, assegura Moreno.

Marratxí

Dotar el municipi amb un pavelló esportiu de referència

Miquel Cabot (PSIB) reconeix que li va costar creure que havia estat reelegit per ser batle de Marratxí, però, una vegada aconseguit el pacte amb MÉS i El Pi, té clares les línies directrius d’aquesta legislatura. “S’han de construir noves instal·lacions esportives, perquè tenim 43 clubs”, explica. Cabot destaca que s’enllestirà un pavelló esportiu de referència per al municipi, i també es projectarà la primera piscina coberta. A més, es renovaran els contractes de neteja viària i recollida de residus. “Aquest fet és molt important, perquè amb la crisi va minvar el nivell de neteja i ara podem recuperar-lo”, assenyala. “A més, som el municipi amb un nivell més baix de reciclatge i ara podem assolir el repte de ser capdavanters”, afegeix. La construcció d’habitatge social també figura entre els objectius del nou consistori, que fa temps que negocia amb l’Ibavi.

Calvià

Millorar la mobilitat i construir nou habitatge públic

El socialista Alfonso Rodríguez repetirà com a batle a Calvià gràcies a un acord de govern amb els dos regidors de la coalició entre MÉS i Podem: “S’ha configurat un grup de 12 que garantirà l’estabilitat i l’acció d’un govern eficaç”, assegura Rodríguez. El nou executiu desenvoluparà una política d’habitatge que “indagarà” en el model cooperatiu i el cohabitatge en règim de lloguer. En matèria de transport públic, la millora de la connectivitat dins el mateix nucli i amb Palma serà un factor clau. Cal tenir en compte que a Calvià gairebé no hi ha una xarxa d’autobús enfocada als residents. També seran molt importants les mesures d’eficiència energètica i de protecció del territori, sobretot en el cas d’un municipi tan castigat per la construcció al litoral. Pel que fa al turisme, que és tan present i vital per a l’economia calvianera, el nou govern aposta per una ocupació més “digna” i que duri més temps. A més, “no ens tancam a desenvolupar el sector primari i altres sectors com ara el de la innovació”, explica el batle. Finalment, objectius com la millora de la redistribució de la riquesa i les polítiques de cohesió social en matèria cultural seran fonamentals per al govern municipal.

Alcúdia

La renovació del clavegueram com a principal prioritat

El nou consistori alcudienc, que estarà encapçalat per la socialista Bàrbara Rebassa -cedirà durant un any la batlia a El Pi-, haurà de continuar bregant amb col·lectius com Salvem el Moll, que no donaran treva a la seva demanda de protecció de l’entorn marítim, encapçalada per l’oposició a l’ampliació del port esportiu. A més, la renovació del clavegueram d’Alcúdia ciutat és una necessitat de primer ordre per una qüestió de salubritat. En l’apartat patrimonial, queden algunes fases de consolidació de les velles murades. A la façana marítima caldrà enllestir l’embelliment del carrer de l’Hostaleria, ja projectat. I entre els reptes de noves infraestructures, una nova escola de Primària, una escola d’hoteleria i una escola nàutica estaran a l’agenda política dels dos partits majoritaris: el PSOE i El Pi, que parteixen de l’experiència d’haver compartit govern els darrers quatre anys. Hi ha programes coincidents en què es proposa crear una nova àrea multiesportiva.

Felanitx

Rehabilitar el centre i reconvertir el Sindicat

Dos anys tindrà el nou Govern autonòmic per construir un hospital sociosanitari comarcal als 23.000 m2 de terreny públic que ha cedit l’Ajuntament durant la darrera etapa del passat mandat municipal. El govern municipal format pel PSIB, El Pi i el Bloc repartirà la batlia: els dos primers anys la vara serà per a Jaume Monserrat (El Pi), qui després la cedirà al socialista Xisco Duarte. Un dels projectes més importants del consistori felanitxer serà la conversió del Sindicat en un centre d’art. A més, l’ajuntament espera comptar amb la col·laboració del pintor Miquel Barceló per tirar endavant aquest repte. D’altra banda, el centre històric del municipi requereix mà de metge i s’haurà de fer realitat el compromís de tots els partits d’impulsar projectes que ajudin a revitalitzar-lo. El pacte a tres bandes també haurà d’atendre les demandes dels col·lectius ecologistes, els quals exigeixen plans d’actuació, en coordinació amb totes les institucions competents, per tal d’evitar que s’incrementi la devastació de la posidònia a Portocolom, causada per l’ancoratge salvatge de centenars d’embarcacions que durant l’estiu llauren el fons marí de la badia.

Santanyí

Construir un nou parc comarcal de bombers

Amb una batlia renovada, el PP fa front a un gran projecte promès per l’anterior Consell de Mallorca: la construcció d’un parc comarcal de bombers, ja projectat però sense dotació pressupostària. Quant a infraestructura viària, el Consell té pendent d’executar la ronda de l’Alqueria Blanca, que el nou ajuntament que presidirà Maria Pons exigirà que no es demori més per una qüestió de seguretat, tenint en compte l’increment espectacular de trànsit interior que ha patit cada estiu aquest nucli, que connecta una bona part de les urbanitzacions costaneres. Per a Cala d’Or hi ha el repte de construir un edifici multifuncional i que es millori l’atenció sanitària. Pel que fa als serveis socials, Santanyí es proposa demanar més centres de dia. L’Ajuntament ja disposa dels terrenys.

Artà

Renovar la xarxa d’aigua i el retorn del tren, objectius no ajornables

Artà té molts fronts oberts en tots els àmbits de govern municipal. En l’àmbit sanitari, aquest ha de ser el mandat en què s’aconsegueixi un nou Punt d’Atenció Continuada (PAC) a Artà poble. Quant a infraestructures de serveis bàsics, el batle Manolo Galán (PSIB) té previst iniciar un pla de renovació de les canonades de la xarxa d’aigua, les quals perden més d’un 40% de cabal. En matèria de transport públic, s’insistirà en el retorn del tren, que ja té el corredor fet. Un dels compromisos municipals és impulsar una mobilitat més sostenible. En aquest sentit, es planteja també el repte de construir la ronda de les Pesqueres, la qual unirà la zona de Sant Salvador amb la carretera de Palma - Cala Rajada, a l’altura de la zona esportiva i del parc de bombers. Tot això, sense oblidar que el consistori insistirà en la necessitat d’ampliar el parc natural de Llevant, per al qual el Govern adquirí l’any passat la finca dels Canons.

Alaró

Contruir el centre de dia i millorar la mobilitat

El canvi de color polític a l’Ajuntament d’Alaró pot deixar enlaire alguns dels projectes que el PSIB i MÉS iniciaren la passada la legislatura. Un dels reptes més importants que afronta el nou batle, Llorenç Perelló (PP) -el més jove de les Balears, amb 26 anys-, és la construcció del centre de dia per a la gent gran. La mobilitat és una altra de les grans assignatures pendents al municipi, on no s’ha aconseguit una convivència adequada entre els vehicles i els vianants. De fet, una de les reclamacions ciutadanes és que es construeixin nous aparcaments. La millora de la connexió amb l’estació de tren serà un altre dels objectius de Perelló, que ja va reclamar més freqüències quan estava a l’oposició. Queda pendent el futur vial fins a l’estació, que permetria arribar-hi sense haver de recórrer al cotxe.

stats