Corrupció

12 morts en 12 anys: la maledicció de la Gürtel

Suïcidis i morts inesperades o sospitoses envolten la investigació de la trama corrupta

Joan Abel Yuste
4 min
Rafael Naranjo, Rita Barberar i Antonio Pedreira

La mort de l'empresari Rafael Palencia, el 14 d’octubre passat, ha sigut l'última d'una persona investigada en la trama Gürtel i se suma, de fet, a una llarga llista. La maledicció de la Gürtel acumula des del començament de la investigació més d'una desena de morts, algunes de les quals en estranyes circumstàncies o pocs dies abans de declarar.

JUAN PÉREZ MORA (estiu del 2009) 

El fals jutge que va enganyar Correa

Era un comercial de productes dietètics que va fer creure a Ángel Correa que era magistrat de l’Audiència Nacional i que podia fer que Baltasar Garzón renunciés a investigar-lo. Es va sospitar que podia ser un agent policial infiltrat, però mai es podrà comprovar perquè es va suïcidar pocs mesos després.

FRANCISCO JOSÉ YÁÑEZ (gener del 2014) 

El pare del testaferro de Bárcenas

Era el pare del testaferro de Luis Bárcenas. La seva participació es considerava clau en els moviments econòmics de la trama. No se li va poder ni donar la citació judicial perquè va morir quatre dies després de ser imputat i una setmana abans de declarar.

MARÍA DEL MAR RODRÍGUEZ (gener del 2015)

L’empresària corrupta que es va suïcidar

Era la dona del portaveu popular al Senat Tomás Burgos i estava imputada per haver administrat empreses pantalla a Pozuelo de Alarcón, el municipi d'on era alcalde Jesús Sepúlveda, marit de l’exministra Ana Mato. La seva mort és una de les més fosques perquè es va suïcidar en un hotel de Bilbao.

JOSÉ MARTÍNEZ NÚÑEZ (agost del 2015) 

L’encarregat de sonoritzar el Papa

Era un empresari de la construcció pròxim al PP gallec durant l’època de Manuel Fraga. Va ser investigat per haver intentat assassinar un rival polític i va estar vinculat a la Gürtel per l’encàrrec de sonoritzar la visita del Papa a València, tot i la falta d’experiència. Va morir als 86 anys a les Canàries.

ANTONIO PEDREIRA (agost del 2015) 

El jutge instructor mort

Va ser el jutge instructor de la Gürtel durant tres anys, l'època en què més gran es va fer la llista d’imputats i més ramificacions de la trama van aparèixer. Va denunciar les pressions polítiques i la falta de mitjans per investigar i va morir a causa d’un accident cerebral. Es va endur a la tomba una part dels secrets del cas.

El judge instructor del "cas Gúrtel" al Tribunal Superior de Justicia de Madrid (TSJM), Antonio Pedreira

ISIDRO CUBEROS (octubre del 2015) 

El cap de premsa trobat en un barranc

Era l’excap de premsa de Javier Arenas i estava acusat de ser l’intermediari en l’adjudicació d’exposicions a societats vinculades a Francisco Correa. Va aparèixer mort en un barranc malagueny al cap de tres dies d'haver desaparegut amb la moto.

LEOPOLDO GÓMEZ (març del 2016)

“L’enginyer” de Pozuelo

Era l’arquitecte municipal de Pozuelo de Alarcón, una de les zones més esquitxades per la Gürtel, quan Sepúlveda n’era l’alcalde. Va ser investigat per haver cobrat comissions dels deutes de les constructores contractades pel consistori, el més ric de l’Estat. Va morir després d’una llarga malaltia.

RITA BARBERÀ (novembre del 2016)

L’alcaldessa multiinvestigada

Va ser vint-i-quatre anys alcaldessa de València, temps més que suficient per acabar esquitxada pel cas Taula, Nóos, Imelsa i per la Gürtel. Acusada d'haver finançat irregularment el PP durant la campanya del 2015, encara avui alguns continuen reivindicant-la. Va ser trobada morta en un hotel de Madrid, a causa d’una parada cardíaca, dos dies després d'haver declarat al Tribunal Suprem.

Rita Barberà

ÁLVARO LAPUERTA (juny del 2018)

El tresorer que es va entrebancar a casa seva

Va ser tresorer del PP del 1993 al 2008, abans que Bárcenas. No es va poder investigar la seva participació en la trama perquè el 2016 es va arxivar la investigació contra ell per “demència sobrevinguda”. El 2013 va patir una caiguda a casa seva que el va deixar en coma i el 2015 una angina de pit. Va morir el 2018.

MARÍA JOSÉ ALCÓN (juny del 2018)

La regidora que es va tirar d’un quart pis

Va ser regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i era la dona del número 2 de Barberà al consistori. Estava imputada pel cas Taula i per la branca valenciana de la Gürtel. Es va suïcidar tirant-se del quart pis de la seva segona residència.

RAFAEL NARANJO (setembre del 2019)

El comissionista finançador de Cospedal

Era l’adjudicatari de múltiples contractes suposadament atorgats a dit per l’alcalde de Boadilla del Monte, i era sospitós d’haver finançat la campanya de María Dolores de Cospedal a la presidència de Castella-la Manxa. Va morir quan feia més de tres anys que esperava ser jutjat.

El expresident de l'empresa Sufi S.A. Rafael Naranjo

RAFAEL PALENCIA (octubre del 2021)

L’últim investigat mort 

Era un empresari vinculat a suposats pagaments a la caixa B del PP a canvi d’adjudicacions de contractes públics. Propietari d’una empresa de tractament d'aigües residuals, la seva implicació està vinculada a la trama del Canal d’Isabel II. És l’últim testimoni vinculat a la trama que ha mort.

stats