Política 01/06/2022

La majoria d'entitats del sector turístic aplaudeixen la llei, però demanen "anar més enllà"

Habtur i els agricultors ecològics s'han mostrat molt crítics amb la normativa, i la plana hotelera no ha acudit al Parlament

ARA Balears
2 min
Gran part de les entitats del sector turístic han presenciat la votació de la normativa al Parlament

PalmaMultitud d'entitats del sector turístic han acudit aquest dimarts al Parlament per presenciar el debat i la votació de la normativa que a partir d'avui regularà el principal motor econòmic de les Balears. La majoria de les entitats i associacions han celebrat que es tiràs endavant, però també han reclamat "anar més enllà" en algunes de les seves reivindicacions.

Les representants d'Unió Kellys Balears ha valorat positivament la llei turística. "Per primer cop pensa en els treballadors", ha declarat la vocal de l'entitat, Cristina Pérez. "S'ha d'anar més enllà, queden assumptes pendents com abordar les càrregues de treball perquè les cambreres de pis no emmalalteixin", ha afegit la secretària del sindicat de les Kellys, Antonina Ricaurte, tot i que la nova norma "ja és una gran passa".

Els sindicats d'UGT i CCOO s'han posicionat en el mateix sentit. "És una passa molt important per avançar en el canvi de model turístic perquè posa les bases d'un nou escenari amb espais a la llei per als treballadors i treballadores", ha subratllat el secretari general de CCOO, José Luis García. "Ha de ser un punt de partida per continuar ampliant drets", ha assenyalat per la seva banda el secretari general de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT, José García.

En el cas de les patronals, el president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca, Jordi Mora, ha defensat que en el cas concret de Mallorca, frenar el creixement "no és un capritx, és una necessitat". Així i tot, ha matisat que "estudiar un decreixement s'ha de fer amb condicions", instant a arribar a "acords globals" en aquest sentit. La patronal hotelera no ha estat en el Parlament, després de la fotografia de la federació hotelera mallorquina amb els partits del Pacte i El Pi, i només s'hi ha deixat veure el director general de Garden Hotels, Jordi de las Moras.

Habtur ha acudit a la votació de la llei, però ha reiterat la seva posició contrària al text impulsat pel conseller Iago Negueruela. "Hi ha hagut poca sensibilitat del Govern amb el lloguer vacacional", ha criticat la gerent de l'associació, Maria Gibert. La representant d'Habtur ha lamentat que no s'hagi solucionat la qüestió de les 90.000 places que afirmen que estan en risc de desaparèixer, i que l'Executiu "no sigui sensible amb un sector que reparteix la riquesa".

Finalment, en el cas dels productors ecològics, el president del Consell Balear de Producció Agrícola Ecològica, Xisco Llompart, ha criticat que aquest sector "no s'ha tingut en compte a la llei". "El producte local no està regulat en l'àmbit agrari, han començat la casa per les teulades, ja que els hotelers decidiran què és producte local", ha exposat Llompart.

stats