Política 06/09/2019

Madrid negà la continuïtat ecològica a Cabrera sense cap informe tècnic

El Ministeri per a la Transició Ecològica va canviar sense avisar el text pactat amb la Conselleria de Medi Ambient per ser aprovat en el Consell de Ministres

Maria Llull
3 min
Madrid negà la continuïtat ecològica a Cabrera sense cap informe tècnic

PalmaEl govern espanyol va negar la continuïtat ecològica al Parc Nacional de Cabrera sense cap informe tècnic de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO). Aquest concepte és clau per a la gestió unificada del parc per part del Govern balear, inclosa l’ampliació de 80.779 hectàrees d’espais marins. Però Madrid considera que l’àrea ampliada correspon a aigües exteriors, i les comunitats autònomes només poden gestionar-les en cas que hi hagi continuïtat ecològica. Si no, la gestió correspon a l’Administració General de l’Estat.

Segons han explicat a l’ARA Balears fonts de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, durant la negociació de l’ampliació del parc de Cabrera es va deixar en tot moment una porta oberta que es pogués demostrar la continuïtat ecològica entre l’ampliació del parc i la zona protegida anterior. D’aquesta manera, tot va quedar supeditat a l’informe de l’IEO, amb l’acord dels dos executius. De fet, el govern espanyol ja va reconèixer l’any 2007 la continuïtat ecològica entre la zona terrestre i les aigües exteriors que llavors formaven part de les 10.000 hectàrees del parc natural.

El Consell de Ministres va aprovar l’ampliació de Cabrera l’1 de febrer, i la Conselleria de Medi Ambient va rebre dies abans el text de la proposta, que continuava deixant oberta la qüestió de la continuïtat ecològica, és a dir, de la gestió. Però el text que es va aprovar finalment negava aquesta continuïtat, sense que hi hagués cap informe tècnic que avalàs aquesta decisió. “No hi ha evidències científiques que avalin la continuïtat ecològica amb l’ecosistema terrestre ja declarat parc nacional”, es va publicar en el BOE del 19 de febrer, obviant que el parc de Cabrera ja incloïa una part d’aigües exteriors. Segons fonts de Medi Ambient, el Ministeri per a la Transició Ecològica va reconèixer que va canviar el text pactat sense avisar, i va atribuir aquesta decisió a les exigències dels ministeris de Defensa, Foment i el d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

El Govern balear va presentar un requeriment previ a la interposició d’un recurs contenciós administratiu contra l’Acord del Consell de Ministres de l’1 de febrer. Però Madrid no va donar cap resposta els dos mesos següents per tal d’arribar a un acord, segons s’explica des de la Conselleria de Medi Ambient.

L’Executiu balear va encarregar dos informes tècnics, un d’intern i un altre d’extern, que avalen la continuïtat ecològica a Cabrera. L’autor de l’informe extern és Enrique Ballesteros, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, el qual pertany al Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

A més, Medi Ambient va sol·licitar el mes de maig un informe tècnic de l’Institut Espanyol d’Oceanografia. Aquest va ser lliurat al govern espanyol el 7 d’agost i va arribar a mans de la Conselleria el 4 de setembre, després de la reunió amb el secretari d’Estat de Medi Ambient en funcions, Hugo Morán, que acabà sense cap acord.

L’ARA Balears ha tingut accés a l’esmentat informe, el qual no dona cap argument que justifiqui la manca de continuïtat ecològica a Cabrera. El document es limita a argumentar en contra de l’informe d’Enrique Ballesteros i assenyala que “no aporta cap evidència de continuïtat ecològica entre espècies o hàbitats terrestres” del parc de Cabrera i “la zona recentment ampliada”. Fonts de Medi Ambient asseguren que això va causar molta sorpresa a la Conselleria, ja que l’IEO “és un institut públic de referència en investigació marina” i no s’ha donat cap altre cas com aquest.

De moment, el recurs contenciós administratiu continuarà el seu tràmit, malgrat que ha provocat malestar en el govern espanyol. Des de Medi Ambient s’assegura que la Conselleria no vol cap competència estatal, sinó “una gestió unificada sota la direcció de la comunitat autònoma”. Qüestions que afecten la pesca en alta mar o la marina mercant continuarien sent una competència estatal.

El que no vol Medi Ambient, com ha manifestat en diverses ocasions, és que hi hagi “dues gestions paral·leles” del parc de Cabrera, perquè això generaria molts problemes de funcionament i coordinació. A més, caldria duplicar l’estructura organitzativa del parc.

El Ministeri per a la Transició Ecològica no ha volgut fer declaracions a l’ARA Balears, més enllà que “el govern espanyol no qüestiona els informes científics”. “No tenim res a dir respecte dels tempos dels informes”, han indicat fonts del Ministeri.

stats