Parlament
Política 30/11/2023

L'oposició presenta prop de 800 esmenes als pressupostos del Govern

MÉS per Mallorca proposa destinar els recursos de l'oficina lingüística de Vox a innovació

ARA Balears
2 min
El ple del Parlament aquest migdia

PalmaL'oposició ha anunciat aquest dijous la presentació de prop de 800 esmenes als pressupostos del Govern, que estan en tramitació parlamentària i es debatran al ple els dies 19, 20 i 21 de desembre. Els socialistes encapçalen el rànquing amb 600 esmenes. Segons el diputat socialista Llorenç Pou, cal una "reconsideració global" dels comptes, que ha definit com a "màrqueting polític" sense mesures per a les classes mitjanes i treballadores. MÉS per Mallorca ha plantejat 140 esmenes, i Més per Menorca, una cinquantena d'esmenes parcials.

Els socialistes reclamen, entre altres coses, que es destinin 100 milions d'euros a combatre la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania, en ajudes al transport públic i les matrícules universitàries, així com per als treballadors fixos discontinus o els dependents. En el mateix sentit, plantegen que es destinin 40 milions d'euros a combatre l'emergència per accedir a l'habitatge. Pou ha lamentat que els comptes comportin, segons ha dit, retallades sobre el comerç i l'ocupació.

MÉS per Mallorca, per la seva banda, proposa que el Govern deixi sense fons l'oficina lingüística de Vox i destini els recursos que costarà posar-la en marxa, 750.000 euros, a innovació i investigació, educació, salut, serveis socials i mobilitat. D'altra banda, els ecosobiranistes també plantegen l'eliminació de les partides destinades a la promoció del turisme, que es faci marxa enrere en la davallada de l'IRPF a les rendes més altes. "Proposam uns pressupostos pensats per transformar la nostra economia i tenir unes institucions al servei dels interessos de la majoria social", ha defensat el portaveu del grup parlamentari, Lluís Apesteguia.

Al seu torn, Més per Menorca ha presentat 50 esmenes parcials als comptes, moltes de les quals estan adreçades a abordar "els principals problemes dels menorquins", ha explicat el seu portaveu, Josep Castells. El diputat s'ha referit al finançament de la llei de Reserva de la Biosfera. Dimarts passat, en el ple, Castells ja va denunciar que el Govern "camufla" els quatre milions d'euros que li pertocarien dins del repartiment de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS): "A la pràctica representa una retallada de quatre milions en la inversió de l'executiu autonòmic a Menorca". Castells també ha criticat que només es destini un 1,66% del pressupost per la gestió del cicle integral de l'aigua a l'illa, i ha destacat les "grans necessitats que té Menorca per la manca de recursos hídrics". El menorquinista ha lamentat, en el mateix sentit, que els comptes confirmin la tendència del territori a tenir una "gran dependència del turisme".

stats