Parlament
Política 13/09/2023

L'oposició insta Le Senne a actuar davant l'amenaça de Vidal de querellar-se contra un diputat

El PSIB, MÉS, Més per Menorca i Podem la consellera va atemptar contra la "inviolabilitat" parlamentària

2 min
Le Senne

Palma"El pròxim dia que digui això, li fotré una querella". La consellera d'Habitatge, Marta Vidal, va llançar ahir dimarts aquest advertiment al diputat del PSIB Marc Pons durant el ple del Parlament que marca l'inici del curs polític. Pons li havia demanat en una pregunta parlamentària que explicàs si té cap relació amb AEW, el fons d'inversió que tenia previst comprar els pisos de Metrovacesa. Vidal, que nega cap mena de connivència amb aquest fons, va reaccionar de manera irada amb aquesta amenaça, unes declaracions que el PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Podem consideren inacceptables. En la junta de portaveus d'aquest dimecres han sol·licitat al president de la Cambra, Gabriel Le Senne, que la cridi a l'ordre durant la propera sessió plenària i faci extensiu l'advertiment a tots els consellers.

El portaveu del grup parlamentari del PSIB, Iago Negueruela, ha considerat que les paraules de la consellera van en contra de la "inviolabilitat dels diputats", un "principi bàsic de la democràcia": "En cap cas un membre del Govern pot amenaçar un diputat durant una sessió de control". El socialista ha considerat els fets d'una "gravetat democràtica enorme" i ha demanat empara en funció de l'article 33 del reglament de la Cambra, que estableix que el president ha de mantenir l'ordre dels debats. "[Marga] Prohens no assumeix que ara és la presidenta de tots", ha remarcat.

S'han afegit a la seva petició els portaveus de MÉS, Lluís Apesteguia, i Més per Menorca, Josep Castells. "Quan un govern s'atreveix a amenaçar un diputat, està dient que creu que està en el dret de controlar allò que diuen els diputats, i es creu capaç de coaccionar", ha remarcat Apesteguia: "El Parlament controla el Govern; no al revés". Per la seva banda, Castells ha titllat les declaracions de Vidal de "lamentables": "Estam a l'expectativa de veure si el president defensa la independència del poder legislatiu". La diputada de Podem Cristina Gómez també s'ha afegit a la condemna, en considerar que aquestes amenaces impedeixen "la lliure expressió" dels parlamentaris.

El PP ho deixa en mans de Le Senne

El grup parlamentari que dona suport al Govern, el PP, ha deixat la decisió en mans de Le Senne. "El president ha de decidir com hem d'actuar", ha dit la portaveu adjunta dels conservadors, Marga Duran. Tot i així, la diputada, que no ha volgut valorar les declaracions de Vidal, ha apuntat que "no és la primera vegada que el PSIB fa insinuacions en contra de la consellera".

stats