Parlament
Política 28/11/2023

L'eliminació de l'Oficina Anticorrupció, a debat aquest dimarts al Parlament

També es votarà una moció de Vox, que pretén que el català "no penalitzi l'accés a la funció pública"

ARA Balears
2 min
El Parlament balear, el tercer menys transparent de l'Estat

PalmaEl ple del Parlament debatrà i previsiblement aprovarà començar a tramitar la proposició de llei de transparència del PP, la qual eliminarà l'Oficina de Prevenció i Lluita Contra la Corrupció. Es tracta d'un dels punts destacats de la sessió d'aquest dimarts, que començarà a les 9.30 h amb el debat de les preguntes de control als membres del Govern i que inclou una moció de Vox sobre el català a la funció pública que reclama mesures perquè el desconeixement de la llengua pròpia "no penalitzi l'accés a la funció pública". Es preveu que aquest text tiri endavant amb el suport del PP.

Sobre el tancament de l'Oficina Anticorrupció, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha recordat que l'organisme es va crear el 2015 en un moment polític de "constants casos de corrupció" i ha criticat que ara se'n decideixi l'eliminació "sense posar una mesura alternativa de prevenció de la corrupció". La diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, també ha rebutjat l'"opacitat" que implica la nova llei de transparència del PP, que ha anomenat de "no transparència" perquè "dificulta l'accés" a la declaració de béns i activitats de càrrecs públics. El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, també ha criticat l'Executiu per impulsar el tancament de l'Oficina Anticorrupció, quan "el que s'ha vist en aquests mesos de Govern és una total impunitat, en creure's per sobre del bé i del mal".

La destitució del gerent de l'Ibetec, Juan Antonio Serra, serà un dels punts que centrarà la sessió de control, i més després que l'oposició hagi reclamat que el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, assumeixi la responsabilitat per haver-lo contractat. El Govern va destituir Serra després que es fes públic que està investigat per una presumpta agressió sexual.

Altres qüestions

El ple començarà amb la sessió de control al Govern, en la qual es debatrà sobre els preus de l'habitatge i les inspeccions laborals turístiques. A més, la presidenta del Govern, Marga Prohens, haurà de respondre a preguntes sobre l'aportació de l'Executiu a la Reserva de la Biosfera, el dret a dirigir-se en català a l'Administració, el model turístic imposat per la Llei de turisme circular impulsada l'anterior legislatura o la protecció de les persones.

Després de la sessió de control, el ple continuarà amb la interpel·lació del Grup Parlamentari Socialista al Govern sobre la política de l'Executiu en matèria d'igualtat i el debat de la moció de Vox, relativa a la política general del Govern en matèria lingüística. També es debatran dues proposicions no de llei (PNL). La primera, de MÉS per Mallorca, relativa al reconeixement i suport a la labor docent i la segona, del PP, sobre garantir la transparència, el respecte a la Constitució i la igualtat de les Balears amb la resta dels territoris espanyols en les negociacions i el pacte d'investidura de Pedro Sánchez. Finalment, la sessió plenària de dimarts conclourà amb l'elecció dels membres del Consell Consultiu de les Balears en el si del Parlament.

stats