Tribunals
Política 20/04/2022

L'Audiència Nacional exonera definitivament Cospedal del cas Kitchen

La sala avala la instrucció i Fernández Díaz haurà d'anar a judici

2 min
L'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, en una imatge d'arxiu

MadridL'esfera política del PP no tindrà càstig pel cas Kitchen. Així ho ha dictaminat la sala penal de l’Audiència Nacional aquest dimecres a l'avalar de dalt a baix la instrucció que el jutge Manuel García-Castellón ha fet d’aquesta peça vinculada a la macrotrama de l’excomissari José Manuel Villarejo. L’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal va arribar a estar investigada, però el magistrat instructor va acabar deixant-la fora, i ara ho ratifiquen els tres jutges que han resolt els recursos d’apel·lació. En canvi, l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz haurà d’anar a judici per l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas amb l’objectiu de robar-li documentació comprometedora per al partit.

No han estat indicis suficients les anotacions a l’agenda de Villarejo que reflectien contactes entre ell i la també exministra de Defensa. El 6 de novembre del 2013, en ple desenvolupament de l’operació, va apuntar: “Cospe: Molt preocupada amb els cinc pagaments de 200. Em demana per favor que la mantingui informada”. Els magistrats donen per bona la versió de Cospedal: va dir que no recordava a què es referia i va explicar que mai havia fet encàrrecs professionals a l’excomissari. La sala, però, afegeix altres elements de descàrrega, com les declaracions d’alguns dels processats: l’exsecretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez no la va involucrar, ni l’excomissari Andrés Gómez Gordo –exresponsable de Seguretat de Cospedal quan era presidenta de Castella-la Manxa–, tampoc el mateix Villarejo, ni el llavors xofer de la família Bárcenas, Sergio Ríos.

Al sumari consten diverses comunicacions i reunions entre l’ex número 2 del PP i Villarejo, però per “qüestions al marge dels fets investigats”. De fet, tant Cospedal com el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, van declarar que el seu interès per mantenir relació amb l’excomissari era saber qui filtrava determinades informacions a la premsa.

La sala també salva Cosidó

Com Cospedal, també queda alliberat del procediment l’ex director general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó. En el seu cas, els jutges posen en entredit les atribucions que li hagin fet persones investigades en la causa. Gómez Gordo hauria informat Cosidó que un amic seu podia aportar informació sobre els comptes de Bárcenas a Suïssa, segons va explicar l’ex director adjunt operatiu Eugenio Pino, però els jutges remarquen que això no implica cap actuació il·lícita.

Així, la causa queda pendent ara de les acusacions, que han de presentar les seves conclusions provisionals abans que es fixi data per al judici. Onze persones hauran de seure davant del tribunal: Fernández Díaz i Martínez com a càrrecs polítics del govern de Mariano Rajoy, i la resta són ex alts càrrecs de la Policia Nacional i el xofer que va cobrar de fons reservats per espiar Bárcenas. La cúpula del PP, però, queda exonerada.

stats