Investidura
Política 25/11/2023

L’aposta de Sánchez per la majoria plurinacional esperança el PSIB

Els socialistes balears defensen que la presidència d’Armengol al Congrés dona ascendent a la seva federació envers el PSOE

3 min
Francina Armengol i Pedro Sánchez, durant la primera sessió del debat d'investidura

PalmaLa constitució del nou govern de Pedro Sánchez a Espanya ha comportat, també, una reconfiguració de l’espai socialista a l’Estat. Es consolida l’aposta per la majoria plurinacional i un discurs amb tints federalistes que el PSIB, assenyalen diferents portaveus, sempre ha defensat. Malgrat que cap dels nous ministres prové de les Illes, la federació balear del PSOE se sent forta a través de la presidència del Congrés, en mans de Francina Armengol. “No teníem tanta influència a Madrid des de Fèlix Pons”, assenyala una font del partit recordant el polític mallorquí, qui va ser ministre d’Administració Territorial durant el segon mandat de Felipe González, president del Congrés durant deu anys (1986-1996) i una de les figures polítiques destacades de la transició.

Encara que fa mesos que Armengol ocupa el càrrec, els quadres illencs contenien la respiració davant la possibilitat d’una repetició electoral. Un cop confirmada la reelecció del president espanyol, fonts socialistes parlen de la influència que el nomenament de l’expresidenta balear a la Cambra Baixa els ha fet guanyar tant en el govern espanyol com, a escala interna, envers el conjunt del Partit Socialista. “La comunicació amb Sánchez és constant”, assenyala una font de la direcció del partit balear. “N’hi ha prou amb veure on se situa Armengol a les trobades del PSOE, i com la resta de líders territorial queden més enrere a la foto”, apunta la mateixa font. La socialista es manté, per ara, com a secretària general del PSIB, i l’aposta del partit és que es presenti a les autonòmiques de 2027, encara que aquesta decisió li correspon a ella, remarquen diverses fonts.

La passada legislatura, el PSIB –amb tres diputats dels 122 del grup socialista al Congrés– tenia tres secretaris d’Estat. Tal com va avançar Diario de Mallorca i confirmen fonts del partit, la previsió és que Rosana Morillo es mantingui com a secretària d’Estat de Turisme (ara sota les ordres del ministre Jordi Hereu), encara que aquest nomenament correspon al ministre en darrera instància. Les mateixes fonts veuen poc probable mantenir tres secretaris d’Estat del PSIB, una figura cobejada, perquè són els responsables directes de l’execució de l’acció del govern espanyol en un sector d’activitat específica, i poden ostentar la representació dels ministres per delegació expressa dels mateixos. Tot i això, per al PSIB aquesta possible pèrdua es compensa amb el nomenament d’Armengol a Madrid. 

A banda que Armengol ostenta el càrrec de la tercera autoritat més important de l’Estat, la federació balear del PSOE interpreta que també es fa forta d’una manera indirecta, a partir de l’aposta de Sánchez per les aliances amb l’esquerra i els nacionalistes. Aquesta posició estratègica i discursiva del PSOE explica l’entesa amb el PSIB, que en altres moments –com quan es va aplicar el 155 a Catalunya– s’havia mirat les polítiques de l’aparell estatal del partit amb distància. “Sempre hem dit que era un conflicte polític, que s’havia de resoldre políticament”, recorda una veu coneixedora.

Armengol ha estat un dels barons socialistes més afins a Sánchez des que el 2017 li va donar suport a les primàries del PSOE –va ser l’única presidenta autonòmica que ho va fer–, com també el 2018 davant la moció de censura per desallotjar Mariano Rajoy de la Moncloa. No obstant això, diferents fonts remarquen que Sánchez “mai fa nomenaments per pagar deutes”.“Fa una aposta pel federalisme, i situa al capdavant del Congrés una persona que s’ho creu, perquè ha de ser així”, diuen. De fet, Armengol sempre ha defensat els pactes del PSOE amb l’esquerra i les aliances amb formacions nacionalistes. En aquest sentit, una altra font assenyala que aquesta ha estat la tradició del PSIB des del primer Pacte de Progrés que Francesc Antich va signar el 1999 amb el PSM, Esquerra Unida, els Verds, la Coalició d’Organitzacions Progressistes de Formentera i Unió Mallorquina.

“Els postulats que defensa el PSIB”

“El PSOE comença a defensar els postulats que el PSIB sempre ha defensat”, apunta una font socialista. D’altra banda, diferents veus destaquen la influència indirecta del PSIB en el pacte per la condonació del deute que el PSOE va subscriure amb ERC. “Feia temps que hi treballàvem, perquè la situació a les Illes s’assembla a Catalunya”, assenyalen. En el mateix sentit, el PSIB ha arrencat al govern espanyol altres compromisos en els darrers anys com el Règim Especial de les Balears i la inclusió del factor d’insularitat als pressupostos de l’Estat. En aquesta legislatura que comença, els quadres socialistes esperen tenir una influència “molt gran” a l’executiu de Sánchez, malgrat haver perdut el lideratge del Govern, des d’on la presidenta popular, Marga Prohens, ja ha enviat una carta amb exigències per a les Illes a la Moncloa.

stats