5 anys de l'1-O
Política 01/10/2022

L'ANC ja fa campanya: "Com que els partits no sumen, cal buscar nous camins"

Òmnium demana "nous lideratges" i acabar amb la "paràlisi institucional"

2 min
Concentració de l'ANC a Plaça Sant Jaume

BarcelonaL'ANC fa setmanes que va anunciar que pel cinquè aniversari de l'1 d'Octubre instal·laria una muralla d'urnes davant del Palau de la Generalitat, molt abans que la crisi al Govern implosionés. Ara bé, que aquesta acció hagi sigut avui, amb l'executiu a punt de trencar-se i el moviment independentista desorientat, li ha reforçat el seu simbolisme, ja que l'1-O és sinònim d'unitat. Aquesta muralla d'urnes –que no passava dels dos metres– representa per a l'ANC la distància entre les institucions i el poble. Una esquerda que els últims dies, amb Junts i ERC enfrontats, afirmen que ha augmentat: si per la Diada el clam principal era "botiflers", avui ha estat "Aragonès, dimissió" i "Govern, dimissió". Una plaça Sant Jaume plena ha repetit els dos eslògans, i de tant en tant també en ressonava un altre: "Llista cívica, llista cívica". L'Assemblea té clar que la vol impulsar i presentar-se a les eleccions, i ara les seves manifestacions ja tenen traces de míting electoral.

L'ANC instal·la una muralla d’urnes davant del Palau de la Generalitat per commemorar els 5 anys de l’1-O

"Com que els partits no se sumen al projecte independentista, caldrà buscar nous camins", ha dit la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu. A Sant Jaume, tots els assistents sabien que aquest nou camí era la candidatura de l'entitat. "Llista cívica", han respost els concentrats. L'ANC fa d'oposició, dient que els partits estan "acomodats" a les institucions i avisant que si això continua així "forçaran" una convocatòria d'eleccions. Per presentar-s'hi, esclar. "Farem la llista cívica, clamarem per eleccions i tirarem endavant el nostre projecte", ha afirmat Feliu, i ha avisat que si els polítics actuals no preparen un embat, ho haurà de fer la pròpia Assemblea. Fins i tot aquest dissabte Feliu ha parlat, molt breument, de pobresa energètica o d'habitatge. "Ningú ens farà callar. No ens farà callar el poder d'aquí darrere", ha afirmat la presidenta de l'entitat en referència a la Generalitat. Tot plegat quan feia no més de dues hores que el president, Pere Aragonès, havia refermat en un missatge institucional la seva aposta per l'acord de claredat.

L'ANC ha instal·lat una muralla d'urnes davant de la Genralitat

A les 17 hores hi ha una concentració a l'Arc de Trimf liderada pel Consell de la República. L'objectiu dels organitzadors és que l'1-O serveixi per unir la trencadissa dels partits. De moment, però, l'acte de l'ANC ha sigut un punt i seguit de la Diada. Amb les mateixes samarretes de color negre, amb els mateixos cartells negres de "botiflers".

Al seu torn, Òmnium també ha criticat "la paràlisi institucional" i ha demanat "nous lideratges", però de forma més constructiva: "És urgent desbloquejar la paràlisi, impulsar un nou espai de discussió constructiva, crear les condicions per a un acord estratègic i proposar al país un horitzó concret pel qual valgui la pena tornar a lluitar. I, ara sí, guanyar", remarca l'entitat en el seu missatge per l'1-O.

stats