L'atac de la dreta al català
Política 19/09/2023

L'Acadèmia de la Llengua reclama al PP que promogui el valencià i aquest respon demanant una llengua més col·loquial

Consell i AVL pacten mantenir una sessió bilateral per "iniciar un procés de sensibilitat i de coordinació conjunta"

3 min
El cap del Consell, Carlos Mazón, amb la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó.

ValènciaMés d'hora i mitja de reunió i posicions molt allunyades, fins i tot contraposades. D'una banda, demanda de mantenir la promoció del coneixement del valencià; i, de l'altra, qüestionament dels òrgans científics i peticions de flexibilitzar la normativa i acostar la llengua a un registre més col·loquial. Així és com es pot resumir la reunió mantinguda aquest dilluns entre la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, i el cap del Consell, Carlos Mazón, que havia sol·licitat la trobada.

El desenvolupament de la reunió l'ha valorat tan sols Cantó, que ha estat l'única a comparèixer davant els mitjans de comunicació. La presidenta de l'AVL ha assenyalat que durant la reunió ha reclamat a Mazón que l'executiu de PP i Vox "no retalli" les polítiques que promouen el coneixement i l'ús del valencià, com són la llei de plurilingüisme i la norma que regula la puntuació que atorga el coneixement del català per accedir a l'administració. També ha recordat que l'ens normatiu treballa aplicant "criteris científics" i que ha demanat "lleialtat institucional" al cap del Consell.

Al seu torn, el líder del PP valencià, i segons ha explicat l'executiu mitjançant un comunicat, ha sol·licitat que l'AVL flexibilitzi la normativa i promogui una llengua menys formal. Segons Carlos Mazón, cal "revalencianitzar" els "criteris lingüístics", perquè “no pot ser que hi hagi valencianoparlants que se sentin al marge de la normativa [en una evident referència a les entitats secessionistes]". En aquest sentit, el cap del Consell ha proposat iniciar "un procés obert i permanent perquè cap valencià se senti exclòs o allunyat de les institucions que el representen".

Pel que fa als acords, Cantó i Mazón únicament han pactat mantenir una sessió bilateral amb membres de l’AVL i de la conselleria d’Educació "per iniciar un procés de sensibilitat i de coordinació conjunta". Ja en solitari, el president de la Generalitat es reunirà amb tots els grups polítics que tenen representació a les Corts per demanar-los el suport a les seves demandes.

"Que cadascú utilitzi el valencià que cregui convenient"

La reunió s'ha produït setmanes després que Carlos Mazón manifestés el seu "absolut respecte a l'AVL", una institució a la qual va reconèixer "l'autoritat acadèmica i científica". Amb aquestes declaracions, el cap del Consell va intentar aturar la polèmica originada pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira, que dies abans havia defensat que l'Acadèmia "no té la veritat absoluta sobre el valencià", una afirmació que va completar assegurant que aquesta veritat "no la té ningú" i que per això considerava lícit que "cadascú utilitzi el valencià que cregui convenient". Aquestes paraules van servir a Rovira per evitar censurar l'ús de normatives secessionistes, dimecres, al compte de Twitter de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que encapçala el dirigent de Vox José Luis Aguirre. 

Mazón també va contradir el seu conseller i va afirmar que la normativa que tota la Generalitat Valenciana usarà en totes les seves publicacions serà la que estableix l'AVL: "L'administració valenciana, en els seus comunicats oficials, s'expressa amb les normes de l'Acadèmia”.

Les paraules del líder del PP valencià van ser respostes per Vox deixant de fer servir el valencià i publicant en castellà totes les comunicacions als comptes oficials de X (abans Twitter) de les conselleries que dirigeix. Es tracta d'una actuació que incompleix la legalitat, ja que infringeix la llei d'usos institucionals i administratius de la Generalitat. La norma estableix que, amb caràcter general, les publicacions es redactaran o emetran, almenys, en valencià. "El valencià és la llengua pròpia de l'Administració de la Generalitat i, com a tal, en serà la llengua destacada d’ús normal i general", assenyala l'article 4 de la llei. En l'article 5 recorda que "l'ús del valencià s’ajustarà a la normativa lingüística establida per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua". A més, i pel que fa a les publicacions en internet, l'article 19 estableix que els continguts de titularitat de l’administració de la Generalitat "s’hauran de poder consultar almenys en valencià i en castellà, per aquest ordre". "Si la xarxa social només permet l’ús d’una llengua, els continguts es redactaran o emetran en valencià", especifica.

stats