Política 10/10/2017

JxSí i la CUP signen la proposta de declaració d'independència

Puigdemont ha demanat al Parlament suspendre la llei del referèndum per obrir el diàleg amb l'Estat

Núria Orriols
1 min

BarcelonaMalgrat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat que se suspengui la constitució de l'estat independent per donar una oportunitat més al diàleg amb el govern espanyol, els diputats de Junts pel Sí i la CUP impulsen una declaració d'independència que han firmat de manera solemne a l'auditori del Parlament. Tanmateix, no l'han presentat al registre de la cambra i no s'ha sotmès a votació.

En aquest text no s'inclou cap clàusula de suspensió, sinó que és el text que havia negociat la majoria independentista per tirar endavant en cas de victòria del 'sí' en el referèndum. L'han signat el mateix president de la Generalitat, com a diputat, i els consellers, que també són membres de la cambra.

La declaració d'independència diu: "Constituïm la República Catalana com a estat independent i sobirà de dret, democràtic i social". També insta el Govern a "adoptar els tràmits necessaris" per fer possible la "plena efectivitat" de la declaració i crida els ciutadans de Catalunya a fer-la efectiva.

"Disposem l'entrada en vigor de la llei de transitorietat i iniciem el procés constituent", afegeix. "Instem la comunitat internacional a fer el seguiment de la negociació amb l'estat espanyol", conclou.

La lectura ha sigut simbòlica, ja que de moment no es farà efectiva. El president de la Generalitat ha demanat suspendre temporalment l'aplicació de l'article 4 del referèndum per donar espai al diàleg i a la negociació amb l'estat espanyol, una mediació que segons el sobiranisme hauria de comptar amb l'aval internacional.

Declaració d'independència signada per JxS i la CUP
stats