Política 27/12/2020

JxCat comença una campanya de recollida de firmes per poder presentar-se a les eleccions del 14 de febrer

Com que hi concorre per primer cop en solitari haurà de superar el primer obstacle de les signatures

Q.b.
2 min
La candidata de JxCat a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, el dia que va presentar la llista.

BarcelonaLa ruptura entre JxCat i el PDECat ha tingut moltes derivades. Una d'aquestes és que els drets electorals se'ls ha quedat el partit de David Bonvehí i això vol dir que la formació de Carles Puigdemont, per poder presentar-se a les eleccions al Parlament, haurà de fer un procés de recollida de signatures que no han de fer la resta de partits que tenen representació a l'hemicicle. "Avui comencen les eleccions del 14 de febrer per a JxCat", ha proclamat Laura Borràs aquest mateix diumenge des d'un dels llocs de recollida.

Les signatures són necessàries, segons la normativa electoral, per a tots els partits que es presenten per primera vegada en unes eleccions i no concorren en coalició amb formacions ja establertes anteriorment. És el cas de JxCat, que el 2017 encara no s'havia independitzat com a partit. Així doncs, quantes signatures li caldran en total? Haurà de presentar davant les juntes electorals provincials els avals equivalents a un 0,1% del cens electoral de cadascuna de les quatre circumscripcions. Amb les dades del cens a la mà que la setmana passada va fer públiques la Generalitat, això equival a aproximadament 4.000 firmes a la província de Barcelona, 510 a Girona, quasi 300 a Lleida i unes 560 a Tarragona. Té fins al 3 de gener per recollir-les.

Borràs ha assegurat que tots aquells que vulguin signar trobaran llocs de recollida "arreu de Catalunya" on Junts demanarà "la confiança" dels ciutadans. Si bé és cert que haver de recollir les signatures és un obstacle que altres partits no han de superar, també és veritat que permetrà a Junts intensificar la precampanya electoral. Per exemple, avui Borràs s'ha reivindicat com el partit de "la unitat" i per fer-ho ha recorregut a les eleccions europees de l'any passat, en què Puigdemont va oferir a Junqueras concórrer junts als comicis amb el republicà fent de número u a la llista. Una idea que ERC va rebutjar: "Som els de la unitat".

"No hi ha cap equívoc"

Una de les primeres polèmiques que ha hagut d'afrontar Borràs en precampanya és el fet d'explicar que, malgrat que és ella la candidata a la presidència, serà Puigdemont qui ocupi el número u de la llista. Per a ella això no és cap problema: "No hi ha cap equívoc en aquesta qüestió". Borràs ha dit que Puigdemont "no és candidat a res", sinó que és "el president de la Generalitat" i que ho continuaria sent si "l'Estat no l'hagués foragitat" amb el 155.

Un dels dubtes que planen sobre els comicis al Parlament és si es podran dur a terme per la pandèmia. El Govern està convençut que sí, però s'ha donat fins al 15 de gener per prendre una decisió definitiva en funció de les dades epidemiològiques d'aquell moment. Borràs ha explicat aquest diumenge que el seu partit treballa amb la idea que les eleccions es puguin fer el 14 de febrer i que, en tot cas, acceptarà el que recomanin les "autoritats sanitàries", és a dir, el Procicat.

stats