Política 27/08/2020

El jutjat de vigilància penitenciària autoritza un permís de sis dies per a Jordi Sànchez d'"execució immediata"

L'exlíder de l'ANC podrà sortir de la presó per primera vegada des que se li va suspendre el 100.2

Ara
2 min
El president de l’ANC,  Jordi Sànchez, a l’entrada  de l’Audiència Nacional.

BarcelonaEl jutjat de vigilància penitenciària ha autoritzat un altre permís de sis dies a Jordi Sànchez i n'ha ordenat l'"execució immediata". La Fiscalia va presentar un informe desfavorable al fet que se li concedís, però en aquest cas el tribunal s'alinea amb la posició de la junta de tractament de la presó de Lledoners i defensa que l'exlíder de l'ANC ha complert els requisits previstos per poder accedir a aquests permisos: ha complert una quarta part de la condemna, considera que té una bona conducta i descarta el risc de reincidència.

Per tant, Sànchez podrà sortir de la presó per primera vegada des que se li va suspendre el tercer grau (que li permetia sortir de la presó a treballar i fer voluntariat i dormir els caps de setmana fora de la presó). El Tribunal Suprem va remarcar el mes de juliol passat que amb un recurs de la Fiscalia n'hi ha d'haver prou per suspendre el tercer grau dels presos polítics i, fins i tot, l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari, que interpreta com un tercer grau encobert.

En l'escrit fet públic aquest dijous, la jutge de vigilància penitenciària rebutja, a més, la posició del ministeri fiscal segons el qual els condemnats han d'esperar a complir la meitat de la pena per disposar de permisos penitenciaris. Citant la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem (TS), assevera que el tribunal sentenciador no va imposar "limitacions" en l'obtenció de permisos i autoritzacions i, per tant, considera que n'hi ha prou que hagin complert una quarta part de la condemna. Així, també el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'exconseller Quim Forn, que ja han superat el termini mínim de compliment de la pena, podran accedir a aquests permisos.

La jutge insisteix conseqüentment que "ni la gravetat del delicte ni la durada de la pena són factors que impedeixin l'autorització judicial de permisos de sortida". Recorda, a més, que el condemnat no té l'obligació de "penedir-se ni declarar-se culpable". La magistrada també rebutja els arguments de la Fiscalia sobre les "circumstàncies peculiars" de la condemna que puguin "incidir negativament en l'ús del permís". "No es pot permetre que la condemna penal s'estengui a una condemna de l'itinerari penitenciari de l'intern, cosa que obstaculitzaria i impediria autoritzacions de permisos", recalca.

stats