El jutge del cas Nóos: "L'emèrit morirà sense retre comptes amb la justícia"

José Castro critica que, en el cas de Joan Carles I, "inviolable és equivalent a impune"

Roger Palós
2 min
El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, a l’entrada dels jutjats de Palma.

BarcelonaQuan es compleixen dos anys de la fugida del rei emèrit als Emirats Àrabs, el jutge instructor del cas Nóos, José Castro, es mostra convençut que Joan Carles I "morirà sense retre comptes amb la justícia" perquè "inviolable és equivalent a impune". Per això ell ja va "desistir d'investigar-lo [...] malgrat tenir elements que poguessin avalar-ho", ha afirmat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio. Castro va ser el primer jutge que es va atrevir a imputar un membre de la Casa Reial, la infanta Cristina, i encara ara es fa creus que "un tribunal acceptés l'argumentari que no sabia res" quan era sòcia al 50% amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, de l'empresa Aizoon, clau en la trama Nóos. A parer seu, el tribunal hauria hagut d'exclamar: "Vostè es creu que som tontos?". Però el desenllaç va ser un altre: la germana de Felip VI només va ser condemnada a una multa de 265.000 euros com a partícip a títol lucratiu, una xifra que el Tribunal Suprem va rebaixar després a 137.000.

El jutge, que ha publicat el llibre Barrotes retorcidos. Memorias de un juez, on repassa la seva trajectòria, no ha dubtat en carregar contra la Constitució: "Ens la van donar feta en el que realment ens interessava. El caudillo va seguir viu durant molts anys més, o almenys el seu esperit, que potser encara segueix viu d'alguna manera", ha conclòs. I ha estat especialment crític amb el fet que la carta magna s'aprovés "sense que ningú sabés què volia dir" la "inviolabilitat" del rei. Una prerrogativa que, segons ha exemplificat amb el cas de l'emèrit, ha permès que no tothom sigui "igual davant la justícia". "Quan es dona un tracte de favor a algú, la idea que tots som iguals davant la justícia es perd", ha rematat.

Castro s'ha mostrat especialment dur contra l'actitud "cortesana" que impregna part de la judicatura espanyola, que creu que "es passarà la resta de la vida agraint a Joan Carles I que portés la democràcia" i que "ens salvés del cop d'estat". Sobre l'arxivament de les causes que l'assetjaven a Espanya, ha criticat que tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat i l'Agència Tributària hagin estat aturades "a l'espera" que l'antic monarca "regularitzés" la seva situació fiscal. I ha defensat que la sala segona del Tribunal Suprem "havia d'instruir" les investigacions sobre el rei emèrit perquè "està perfectament capacitada per obrir d'ofici unes diligències". Malgrat que ja no sigui inviolable, ha sentenciat, Joan Carles I "segueix arrossegant la impunitat de facto".

stats