Judicialització

La justícia escocesa rebutja l'extradició de Ponsatí perquè conclou que s'ha de resoldre a Bèlgica

El jutge d'Edimburg constata que l'eurodiputada ja no viu a Escòcia des que és eurodiputada

3 min
Aamer Anwar i Clara Ponsatí, arribant al tribunal d'Edimburg on es veu el procés d'extradición

LondresLa justícia escocesa no és competent sobre el procés d'extradició de l'eurodiputada Clara Ponsatí. Ho ha decretat aquest dijous el jutge Nigel Ross, del tribunal del xèrif d'Edimburg, que ha dictaminat que no té "cap jurisdicció" sobre el cas. Ponsatí havia sigut reclamada per Espanya per enfrontar-se a uns quants càrrecs relatius a la seva participació en el referèndum de l'1 d'Octubre en tant que consellera d'Educació del govern de Carles Puigdemont, durant els fets del 2017. Nigel Ross ha recordat que la possible extradició de l'exacadèmica de la Universitat de St Andrews era "una qüestió de les autoritats espanyoles", perquè l'eurodiputada havia indicat que no tornaria a Escòcia des de la seva residència actual a Bèlgica. Ponsatí s'hi va establir l'1 de febrer del 2020.

Aamer Anwar, advocat de Clara Ponsatí, aquest dijous a Edumburg

"L'extradició en aquest cas no és pràctica", ha dit Ross a l'hora de desestimar finalment el cas: "No es pot extradir algú que no és aquí". Els lletrats representants de la Corona no s'han oposat a la decisió tot i que han criticat un presumpte "incompliment clar de la posició de confiança que tenia" Clara Ponsatí perquè, aparentment, no havia comunicat al tribunal que havia renunciat a la seva posició a la Universitat de St. Andrews i que es traslladava a Bèlgica.

El seu advocat, Aamer Anwar, ha celebrat la decisió del jutge escocès i ha subratllat que cada vegada que els exiliats s'han sotmès a la justícia europea "han guanyat". El procés d'extradició de l'exconsellera d'Ensenyament va començar el març del 2018 i s'ha mantingut obert durant més de tres anys, fins que finalment ha quedat desestimat aquest dijous. Això no significa que no pugui acabar sent extraditada, sinó que hauria de ser la justícia belga qui ho determinés, tenint en compte que és allà on viu des que va ser designada europarlamentària l'1 de febrer del 2020. "La Clara no ha tornat a Escòcia", ha explicat el seu advocat referint-se a la pèrdua de la immunitat parlamentària de Ponsatí, que manté la protecció per desplaçar-se entre Brussel·les i Estrasburg per participar en les sessions de l'Eurocambra.

"Una veritable democràcia garanteix l'absoluta llibertat d'expressió i els polítics haurien de poder parlar lliurement, amb independència i sense por de cap persecució o càstig", ha remarcat Anwar en un fil a Twitter: "Però Espanya ha motivat persecucions polítiques, guiades per la venjança i sense cap respecte pel dret internacional i els drets humans".

Com a eurodiputada, Ponsatí resta a l’espera, igual que Carles Puigdemont i Toni Comín, que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea respongui la qüestió prejudicial que li va fer arribar el Tribunal Suprem. Les euroordres, doncs, estan suspeses fins que no es resolgui aquest tràmit. Però els tribunals escocesos han tirat endavant els tràmits previstos. La raó, segons fonts de la defensa dels eurodiputats, era que el magistrat instructor del cas, Pablo Llarena, no havia notificat a les autoritats belgues, ni tampoc a les escoceses, la suspensió del procediment. La vista d’aquest dijous havia de servir per certificar aquesta nova realitat però, alhora, també per constatar que l'acadèmica ja no resideix a Escòcia. De moment, tant Ponsatí com els seus dos companys d’escó a l’Eurocambra no tenen immunitat parlamentària, entre altres fets perquè la justícia europea ha considerat que no hi ha risc imminent d’extradició.

L'independentisme carrega contra la justícia espanyola

La reacció de l'independentisme a la no extradició de Ponsatí ha sigut criticar la justícia espanyola. "La justícia escocesa és, abans que res, justícia. A Europa és el que acostumem a trobar. En canvi, la justícia espanyola és, abans que res, espanyola", ha afirmat l'expresident Carles Puigdemont des del seu compte de Twitter. En aquesta línia, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que "la justícia europea torna a deixar en evidència la injustícia espanyola". "El suport de la comunitat internacional és imprescindible per culminar el nostre camí cap a la independència", ha conclòs l'exvicepresident. També ha utilitzat unes paraules semblants la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha fet una crida a seguir "victòria a victòria fins aconseguir demostrar al món que Espanya persegueix l’independentisme".

stats