Política 31/07/2017

Junts pel Sí i la CUP registren al Parlament la llei del referèndum

Corominas avisa que la democràcia a Catalunya "no l'aturarà Rajoy ni el Tribunal Constitucional", i Salellas confia a sumar el suport de diputats d'altres grups. La llei es tramitarà per "urgència extraordinària"

Gerard Pruna
3 min
Diputats de JxSí i la CUP registren la proposició de llei del referèndum

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP han fet aquest dilluns un pas més per la celebració del referèndum de l'1-O. Els dos grups han registrat aquest matí al Parlament la llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, l'empara jurídica que ha d'avalar la votació del primer d'octubre. La llei, que la mesa no admetrà a tràmit fins a la tornada de les vacances el 16 d'agost, s'empara en els tractats internacionals i preveu que, en cas de victòria del 'sí', la independència es declari dos dies després de l'1-O.

En roda de premsa conjunta, els diputats de JxSí Lluís Corominas, Marta Rovira i Jordi Orobitg i els de la CUP Benet Salellas i Gabriela Serra han explicat que la llei es presenta per tràmit d'urgència extraordinària. Això suposaria comprimir els terminis procedimentals a la meitat de la meitat del que és habitual, però tanmateix seria insuficient per tenir la llei a temps l'1-O.

Corominas ha subratllat que la resposta a la més que presumible suspensió de la reforma del reglament per part del Tribunal Constitucional és la presentació d'aquesta llei. "La democràcia a Catalunya no l'aturarà Mariano Rajoy ni el TC", ha avisat.

Per la seva banda, Salellas ha opinat que la impugnació del reglament confirma l'estat d'excepció que està imposant l'Estat. "Davant tantes amenaces el que fem és apostar per presentar aquesta llei", ha apuntat el diputat cupaire, que ha confiat que tot i que per ara la llei només té el suport de JxSí i la CUP, "encara hi ha temps" de sumar altres diputats a favor de "l'exercici d'aquest dret democràtic". "Queda molta partida per jugar, encara", ha avisat Salellas, que ha dit que ja es veurà a mesura que s'acosti el moment de votar la llei "quina posició pren cada formació política".

Preguntats sobre si en cas de suspensió de la reforma del reglament que permet als grups tramitar la llei per lectura única desobeiran el TC, Rovira ha rebutjat respondre què es farà "si passa alguna cosa que de moment no ha passat". "Si el TC ha de dir alguna cosa sobre aquesta proposició de llei, que ho digui. Nosaltres ja anirem prenent les decisions oportunes sobre fets", ha apuntat. Tanmateix, ha remarcat que la cambra catalana "preveu moltes vies per tramitar proposicions de llei".

En la mateixa línia, Salellas ha evitat fixar una data per aprovar la llei del referèndum –el pla passa perquè es validi en el ple del 6 de setembre–, ja que el context força l'independentisme "a buscar en cada moment quina és la passa que permet fer més fàcil i eficaç la tramitació d'aquesta llei".

Signatura col·legiada

En un gest d'unitat i per voler demostrar al govern espanyol que l'independentisme en conjunt està disposat a assumir la responsabilitat de convocar un referèndum, la llei arriba al registre signada per la pràctica totalitat dels diputats de JxSí, inclosos Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Només els quatre representants independentistes a la mesa han evitat signar la llei per mantenir el seu perfil institucional i esquivar la pressió d'una justícia que ja els té en el punt de mira per altres votacions sobre el Procés.

L'últim dia del curs polític al Parlament serà, doncs, preludi del xoc entre la Generalitat i l'Estat que s'albira per a la tornada de les vacances. De fet, anticipant aquesta pugna avui a la tarda es reunirà també el plenari del Tribunal Constitucional (TC) per admetre el recurs del govern espanyol contra la reforma del reglament del Parlament i suspendre, així, la via amb què l'independentisme preveia aprovar la llei del referèndum en un sol debat.

Corominas ha criticat en roda de premsa aquesta decisió, i ha remarcat que si el Tribunal Constitucional percep alguna irregularitat en aquest reglament hauria d'analitzar també els del Congrés dels Diputats i els de nombrosos parlaments autonòmics que tenen un redactat molt similar, si no idèntic.

La llei de transitorietat jurídica, a l'espera

Tot i que en un inici estava previst que abans que acabés el mes de juliol l'independentisme presentés també públicament la llei de transitorietat jurídica, finalment, tal com va avançar l'ARA, s'ha posposat la presentació. El secret més ben guardat de JxSí i la CUP, doncs, encara haurà d'esperar unes setmanes a veure la llum.

Preguntada pel retard, aquest dilluns Marta Rovira ha explicat que els partits independentistes mantenen converses encara per saber quan és "el millor moment" per presentar públicament la llei, i que quan hagin decidit quin moment és més convenient ho anunciaran.

Llei del referèndum
stats