La Junta Electoral de Barcelona descarta finalment la bossa de voluntaris i reassignarà suplents a meses que no s'hagin constituït

La JEC no ha dictat cap criteri comú i altres juntes sí han avalat l'elecció de voluntaris

, i
Carla Fajardo Martín / Aleix Moldes
4 min
Imatges d'alguns epis i material de protecció que s’utilitzaran a Barcelona en les eleccions del 14-F

BarcelonaNo hi haurà bossa de voluntaris per completar les meses, com plantejava ara fa uns dies el president de la Junta Electoral de Zona de Barcelona, i sí reassignació dels suplents. Aquesta és la fórmula que finalment s'ha triat per resoldre l'allau d'al·legacions que han anat rebent les juntes electorals de zona de persones contràries a formar part d'una mesa electoral. Segons l'última actualització, ja són 21.180 les persones que han presentat objeccions. El mecanisme que s'ha establert per part de la Junta Provincial de Barcelona (i que recomana a totes les juntes de zona de la província), serà reubicar els suplents que no s'hagin hagut de quedar als col·legis electorals que tenien assignats a d'altres que hagin tingut problemes per constituir les meses. "Preferiblement" se'ls enviarà a meses del seu mateix municipi, però seran les juntes corresponents les que decidiran d'acord amb les seves necessitats. El que es descarta és seleccionar els primers votants, tal com preveu la llei electoral, tenint en compte que la Generalitat ha recomanat que de 9 h a 12 h sigui una franja de vot per a la gent gran. La de Barcelona és la junta de zona que més objeccions ha rebut, 8.000 de les 21.180.

A la demarcació de Tarragona, la Junta de Reus és la que més al·legacions ha registrat, gairebé 700. "Si una mesa no es pogués constituir es podria ajornar fins a 48 hores la seva constitució". El president de la junta electoral de Reus, Diego Álvarez, ha recordat que si faltessin presidents o vocals a les meses electorals el 14-F, la llei preveu diversos mecanismes perquè s'acabi votant, fins i tot el "d'ajornar la votació d'aquella mesa fins a 48 hores", és a dir, fins al 16 de febrer, cosa que provocaria que "entre dilluns i dimarts es votés en aquella mesa en concret". Un escenari extraordinari que preveu "molt possible" en alguns casos, ha explicat a Ràdio 4. Ara bé, això no li treu legitimitat al 14-F, ha dit en una segona entrevista a TV3: "Seria legal que en aquestes meses es votés dimarts i el resultat de les eleccions seria perfectament vàlid perquè està previst per la llei".

Les 21.180 persones que ja han demanat que se les exclogui de les meses electorals representen el 25,7% del total. Álvarez, que no es mostra preocupat per l'allau d'al·legacions perquè diu que encara hi ha 60.000 persones "disponibles", ha dit que el 95% de les excuses s'acaben acceptant. Arran de les nombroses al·legacions es podrien citar ciutadans fins dissabte a la nit mateix, apunta el president de la Junta Electoral de Reus. "No seria ideal, tindríem problemes per trobar la gent a casa divendres o dissabte, però seria factible", explica.

Álvarez també ha descartat la crida de voluntaris perquè la llei no ho preveu i perquè es corre el risc que no n'hi hagi, després que el Síndic de Greuges s'hi hagi posicionat en contra.

La constitució de les meses es complica després que el Consell del Col·legi de Metges de Catalunya (CCMC) hagi demanat un període extraordinari de vot per correu per a infectats i contactes estrets perquè no s'hagin de desplaçar als col·legis electorals. Per ara la Junta Electoral Central ha rebutjat el recurs que havia presentat l'infectòleg Oriol Mitjà perquè es prohibís a les persones positives per coronavirus votar presencialment. El període per sol·licitar el vot per correu acaba aquest divendres a les 14 h. Les persones que ho hagin demanat dins del termini tindran temps per votar fins al 12 de febrer.

La JEZ de Cervera indica a Vilanova de Bellpuig que elabori una borsa de voluntaris

Tot i la recomanació de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, les altres juntes de zona de tot el territori tenen absoluta autonomia per decidir. Aquest fet es demostra amb l'actuació de la Junta Electoral de Zona de Cervera, que ha demanat a l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig que elabori una borsa de voluntaris. Des del consistori expliquen que s'han limitat a complir les indicacions i ja han creat una llista on es pot apuntar qualsevol veí. Una opció, la de recollir voluntaris i que siguin aquests els que formen les meses, que no preveu la llei electoral.

Altres consistoris, en canvi, han actuat motu proprio. L'Ajuntament de Platja d'Aro, davant les al·legacions del 30% dels membres designats a les meses en la seva població, no ha volgut quedar-se inoperant i ha creat una borsa de voluntaris. Maurici Jiménez, acalde de la població, afirma en declaracions a l'ARA que ja s'hi han apuntat 4 persones i que "és un mecanisme que han posat a disposició" de la Junta Electoral de Zona de la Bisbal d'Empordà. Tot i admetre que és una via que no contempla la Loreg, Jiménez apunta que "no es volien quedar quiets i no fer res". Així, han obert una borsa on qualsevol persona de la localitat es pot apuntar. "Ens preocupa que no hi hagin prou membres a les meses", explica Jiménez, que afegeix que de les 109 persones que els ha tocat ser-hi, una quarentena ja ha presentat al·legacions. De moment, l'alcalde assenyala que la JEZ de la Bisbal d'Empordà no ha contemplat la seva opció perquè abans tenen atres vies que preveu la llei com reubicar els membres de els meses, que les formin els primers que arriben al col·legi electoral, o, com a darrera opció, es poden allargar les eleccions dos dies.

stats