Política 10/03/2017

Dos exdirectius de Ferrovial neguen les comissions il·legals a Convergència

Justifiquen les milionàries donacions al Palau per la publicitat i prestigi que els generava

Montse Riart
3 min
L'exdirector de Ferrovial a Catalunya, Pedro Buenaventura, declarant al judici del Palau

BarcelonaL'ex director general de Ferrovial a Catalunya, Pedro Buenaventura, ha negat que l'empresa pagués comissions il·legals a Convergència a canvi d'adjudicacions en obra pública durant el judici del cas Palau. "Es va servir de la influència de Convergència per aconseguir adjudicacions a Catalunya?", li ha preguntat el fiscal Emilio Sánchez Ulled. "Rotundament no", ha negat l'empresari.

La declaració dels exresponsables de la constructora centra la sessió d'aquest divendres. A continuació de Buenaventura ha declarat l'excap de relacions institucionals de Ferrovial, Juan Elizaga, que també ha negat les presumptes comissions il·legals al partit d'Artur Mas, a través del Palau: "Les contraprestacions eren per patrocinis culturals, mai vaig escoltar res d’obra pública".

Buenaventura ha reconegut haver-se reunit de manera freqüent amb Fèlix Millet i Jordi Montull especialment, ha dit, pels "problemes" que van sorgir arran de la reforma del Petit Palau. En canvi, ha negat haver tingut cap tracte amb els extresorers de Convergència Carles Torrent i Daniel Osàcar: "Mai els he conegut ni m'he reunit amb ells. Mai". En la mateixa línia s'ha expressat Elizaga, que ha explicat que es trobava amb Montull per tractar d'aspectes relatius als convenis de patrocini de la constructora, però ha negat també conèixer Osàcar i Torrent.

L'extresorer de CDC Daniel Osàcar, arribant a la Ciutat de la Justícia

Una carta en què es reclama "un esforç"

La fiscalia ha exhibit a Buenaventura un document suposadament enviat a Millet no per aquest directiu, sinó per un dels seus antecessors, Rafael Puig-Pey, on li reclamava a l'exresponsable del Palau "un esforç" perquè l'empresa aconsegueixi més adjudicacions:

"Fèlix, t'adjunto les dades d'empreses constructores que treballen per a la Generalitat. Com veuràs, la nostra posició l'any 1995 no és destacada i el 1996 no ens han adjudicat res. En aquest sentit hem de treballar per millorar la quota".

Buenaventura ha negat tenir coneixement d'aquestes comunicacions, tot i que ha admès que el seu antecessor li va dir que Millet tenia "contactes" amb la Generalitat. La fiscalia considera que les aportacions de Ferrovial al Palau eren en realitat comissions il·legals a canvi d'obra pública que Millet i Montull feien arribar després a Convergència, a través de l'extresorer Daniel Osàcar. Buenaventura s'enfronta a una condemna de 4 anys i mig de presó.

El fiscal també ha mostrat a l'ex director general de la constructora un fax que li hauria enviat Millet directament a ell per informar-lo que estava al cas de l'adjudicació del pavelló de Sant Cugat a Ferrovial. Buenaventura ha dit que "no recordava" haver rebut aquest fax. També ha negat haver pressionat Millet perquè Ferrovial obtingués adjudicacions d'obra pública.

Un patrocini de més d'11 milions

Buenaventura i Elizaga han justificat l'extensió del patrocini de Ferrovial al Palau -la constructora va donar 11 milions d'euros a la institució coincidint amb l'època amb què va obtenir adjudicacions com ara la Ciutat de la Justícia o la línia 9 del metro- per la importància que va tenir per a l'empresa aconseguir una obra tan singular com la gran reforma del Palau, a nivell publicitari i promocional: "Fins llavors no ens coneixia ningú a Catalunya com a constructora", ha dit Buenaventura.

Jordi Montull a la seva arribada a la Ciutat de la Justícia pel tercer dia de declaracions dels acusats del cas Palau

L'ex director general de Ferrovial ha admès que arran de les donacions al Palau per donar-se a conèixer a Catalunya, en 7 anys la constructora va passar de no tenir cap obra a Catalunya a guanyar adjudicacions per valor de 200 milions d'euros, tot i que ho ha vinculat a l'èxit promocional. Segons la fiscalia, el 2002 els patrocinis de la constructora es van triplicar. Buenaventura ha dit que no recordava el motiu de l'increment, tot i que finalment l'ha relacionat amb la renovació de l'orgue.

stats