Política 08/09/2020

L'ex número 2 d'Interior amb el PP: "El meu error va ser haver sigut lleial a miserables com Jorge, Rajoy o Cospedal"

Noves revelacions del sumari del cas Kitchen compliquen una mica més el futur de Fernández Díaz

Ara
2 min
ASSENYALATS ABANS DEL 26-J Les converses publicades ahir impliquen Rajoy en l’esprint final de campanya.

MadridContinua el degoteig d'informacions sobre els conflictes interns en el ministeri de l'Interior quan el liderava Jorge Fernández Díaz (PP). L'última polèmica la protagonitza el que va ser el número dos del ministre entre els anys 2012 i 2016, Francisco Martínez. Segons publica El País, el sumari del cas Kitchen, la trama d'espionatge policial contra l'extresorer del PP Luis Bárcenas i una peça separada del macrosumari del cas Villarejo, inclou diversos missatges de Martínez que carreguen contra el mateix Fernández Díaz, contra l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i contra l'exministra i ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal.

Martínez va ser un dels assenyalats des del principi per la divisió d'Assumptes Interns de la Policia Nacional com a responsable de la trama d'espionatge. Això li va fer anar perdent quotes de poder dins del partit fins al punt de quedar-se sense l'escó que tenia al Congrés. Segons la Fiscalia, el 2019 va arribar a demanar a Rajoy i a l'actual secretari general del PP, Teodoro García Egea, que no el deixessin "tirat". Al sumari del cas s'hi recullen diversos missatges de text de Martínez que reflecteixen el seu enuig cap a diversos exdirigents del partit. El 5 de juny del 2019, quan ja veia que seria imputat pel cas, Martínez es va escriure a través del mòbil amb el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro. Allà va esclatar contra el seus excaps del PP: "Tu saps que m'han utilitzat vilment. Els uns i els altres [...]. Jo l'únic que vaig fer va ser treballar, amb un enorme cost personal i familiar". Després és quan pronuncia aquest retret: "Com saps molt bé, el meu grandíssim error en el ministeri va ser haver sigut lleial a miserables com Jorge [Fernández Díaz], Rajoy o Cospedal".

Aquests missatges compliquen una mica més el futur de Fernández Díaz. El divendres de la setmana passada la Fiscalia ja va demanar que es citin com a investigats en aquest cas el mateix Fernández Díaz i Cospedal. Si es confirma la imputació, la causa apuntaria cada cop més cap a l'expresident espanyol Mariano Rajoy, ja que tots els càrrecs a la diana van exercir durant la seva presidència. La causa, però, està declarada secreta. Justament per aquesta raó, Martínez es va negar a declarar davant del jutge al juliol, després que al març el jutge ordenés escorcollar-li el domicili.

Segons la investigació, que va començar el 2018, el PP hauria utilitzat la cúpula policial mentre governava per vigilar Bárcenas des del 2013, en ple escàndol sobre la fortuna de l'extresorer i el pagament de diners procedents d'una caixa B a dirigents del PP.

Aquest dimarts ja han arribat les primeres crítiques polítiques sobre les noves revelacions del cas. En declaracions a la Cadena SER, el vicepresident segon del govern i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha dit que es demostra un cop més que durant els governs del PP hi va haver una "policia patriòtica" al servei dels populars i dedicada a "esborrar les proves sobre la corrupció" d'aquest partit.

stats