Macroeconomia
Política 29/01/2024

Guindos ho admet: l'eurozona entrarà en recessió tècnica

El vicepresident del BCE demana reformes estructurals i impulsar la integració per reforçar la moneda única

ARA
2 min
Luis de Guindos a la Trobada d'Economia de S'Agaró

BarcelonaEl vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, assumeix la possibilitat que l'economia de la zona euro hagi entrat en recessió tècnica el quart trimestre del 2023, perquè hagi encadenat dos trimestres consecutius de decreixement, tot i que ha subratllat que, en tot cas, no serà una recessió profunda. Les dades preliminars que poden confirmar aquesta realitat les publicarà l'Eurostat aquest dimarts.

"Hi pot haver una recessió tècnica", ha reconegut l'exministre d'Economia espanyol en una entrevista a RNE, on ha tret importància a la diferència entre una dècima de caiguda o l'estancament i ha subratllat que l'escenari no és de "recessió profunda". "El que li diria és que la recessió no serà profunda i que el mercat laboral aguanta", ha afegit Guindos, tot recordant el procés de desinflació en curs, que ha frenat la pujada dels preus a menys del 3%, mentre el món del treball continua mostrant un bon comportament.

"D'acord amb les nostres projeccions, continuarà la desacceleració de la inflació sense haver generat una recessió profunda, perquè això es pot descartar, i amb un bon comportament del mercat laboral", ha resumit Guindos, per a qui, amb totes les ombres, "també hi ha llums en l'evolució de l'economia europea". Tot i aquest alentiment de l'economia i la baixada progressiva de la inflació, la setmana passada el BCE va tornar a mantenir els tipus al 4,5% per tercera vegada consecutiva, argumentant que el repunt dels preus encara no ha arribat a l'objectiu del 2%.

L'oficina d'estadística comunitària, l'Eurostat, té previst publicar aquest dimarts la primera estimació de la dada de creixement del PIB de la zona euro durant el quart trimestre del 2023, després que entre el juliol i el setembre es registrés una caiguda interanual del 0,1%, deixant oberta la porta a una recessió tècnica.

Riscos de futur per a l'euro

El vicepresident del BCE sí que ha mostrat preocupació pel risc que el creixement feble de la zona euro s'allargui en el temps, perquè la pèrdua de creixement potencial s'acabaria traduint en pèrdua d'influència i pes internacional de l'eurozona.

Tot i això, per a Guindos aquest problema "fonamental" no depèn de la política monetària, sinó de les reformes econòmiques i de com funcionen els mercats. Així, ha demanat més integració econòmica a Europa, on encara no s'ha completat la unió bancària i no hi ha un mercat de capitals com al Regne Unit i als Estats Units. "Que durant els pròxims cinc, sis, set, vuit, cinc anys, el creixement a Europa estigui per sota fins i tot de l'1% de mitjana posaria de manifest que hi ha problemes estructurals", ha avisat.

stats