Violència masclista
Política 15/09/2023

El govern valencià destitueix un alt càrrec de Vox condemnat per violència masclista

Els dos partits afirmen que desconeixen una sentència del 2011 a l'ex subsecretari de la conselleria de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez

3 min
El fins ara sotssecretari de la conselleria de Justícia del govern valencià, Luis Manuel Martín Domínguez.

ValènciaEl govern valencià del Partit Popular i Vox ha destituït aquest dijous el fins ara subsecretari de la conselleria de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez, al saber que el ja ex alt càrrec de Vox va ser condemnat per violència masclista el 2011. La decisió l'ha comunicada la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez -també nomenada per Vox-, que ha comparegut acompanyada de la portaveu del Consell, Ruth Merino, per informar del cessament, que s'ha acordat després de la celebració d'un ple extraordinari convocat aquesta mateixa tarda. Núñez i Merino han rebutjat donar detalls de la condemna de Martín Domínguez per tractar-se d'un afer "prou personal i "per la discreció a què obliga el càrrec". En aquesta mateixa línia, també han apel·lat “al dret a la intimitat” del seu excompany de govern per no revelar els detalls de la sentència condemnatòria. 

Segons consta a la web de la Generalitat Valenciana, Martín Domínguez va nàixer a Huelva, té 54 anys i és llicenciat en dret a la universitat d'aquesta ciutat andalusa. El portal públic també informa que entre el juny del 2021 i el juliol del 2023 va treballar a l'Agència d'Habitatge Social de la Comunitat de Madrid. Es tracta, doncs, d'un dels càrrecs que Vox va enviar des de Madrid per ocupar llocs a l'administració valenciana per la manca de quadres locals. Durant la compareixença, Elisa Núñez ha explicat que havia rebut la "aquest matí" i li ha generat "una pèrdua de confiança total", per la qual cosa ha sol·licitat al president de la Generalitat, Carlos Mazón, el cessament "com més prompte millor" de l'ex alt càrrec.

A la consellera de Justícia i Interior li han preguntat pel fet que el diputat al Congrés i excandidat de Vox a la presidència de la Generalitat Valenciana, Carlos Flores, va ser condemnat l'any 2002 a un any de presó després de cometre un delicte de violència psíquica habitual i 21 faltes de coaccions, injúries i vexacions contra la seva exparella i mare dels seus fills. En aquest sentit, els periodistes han recordat a la dirigent ultra que Flores manté l'acta de diputat i que, per tant, gaudeix d'una gran visibilitat pública. Sobre aquesta circumstància, i qüestionada sobre si Flores també hauria d'abandonar el càrrec, Núñez s'ha limitat a apuntar que considera que ella ha actuat "amb coherència" en el marc "del pacte de govern entre el PP i Vox".

La resposta de la dirigent de Vox ha estat molt semblant a la de la portaveu del govern valencià i exdirigent de Ciutadans, Ruth Merino, que, quan li han preguntat pel tracte diferent rebut per Flores i Martín Domínguez, únicament ha assenyalat que amb el segon "s'ha actuat de manera ràpida perquè es tractava del que es tractava i per la pèrdua de confiança de la persona que l'havia nomenat. Això és l'element fonamental i el que ha fet que obrem amb celeritat".

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez,(esquerra), junt a la portaveu del Consell, Ruth Merino.

El PSPV acusa Mazón de desconèixer "qui col·loca al seu govern"

Quan s'ha sabut la destitució, la portaveu socialista a les Corts Valencianes, Rebeca Torró, ha acusat el president valencià, Carlos Mazón, de "no tenir ni idea de qui col·loca al seu govern" i ha alertat de la "falta de control" de la gestió del PP i Vox i del perill que suposa que situïn al capdavant de l'executiu "maltractadors de dones". Torró també ha censurat la "falta de transparència" de l'actual Consell i ha reclamat "saber tots els detalls" del cas. "Sospitem que hi ha alguna cosa més que s'està ocultant darrere d'aquesta destitució", ha afegit la dirigent del PSPV. Finalment, ha reclamat que Carlos Flores també deixi l'acta de diputat al Congrés. "Si no ho fa, no oblidarem que el vot d'un condemnat per violència masclista serà un vot vàlid per a Feijóo".

stats