Política 05/04/2022

El Govern reitera el suport al Sàhara: "Ens posicionam sempre cap al seu dret a l'autodeterminació"

La consellera de Relacions Exteriors defuig opinar sobre les explicacions de Sánchez

2 min
La consellera d'Hisensa, Rosario Sánchez.

PalmaDes del gir sobre la qüestió del Sàhara provocat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'Executiu balear, del mateix color polític, s'ha erigit en una de les grans veus discordants pel que fa a l'aposta per l'autonomia de la regió sota la tutela marroquina. "Reiteram el posicionament del Govern, que ja va manifestar la presidenta, Francina Armengol, al costat del poble sahrauí", ha afirmat aquest dimarts la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, en la sessió de control al Parlament. "Sempre hem apostat per una solució justa, duradora, acceptada per les parts i pel referèndum d'autodeterminació", ha afegit.

Armengol des del primer moment ha liderat l'oposició interna dins el PSOE al gir de Sánchez en aquesta qüestió, i ha arribat a proclamar en el Parlament "el Sàhara lliure". El cap de l'executiu estatal va donar explicacions en el Congrés dels Diputats dimecres passat, en una sessió en què pràcticament tota l'oposició criticà la ruptura unilateral d'una política d'estat. Sánchez va justificar el canvi de posició com "una passa més en el camí que es va iniciar fa 14 anys", per trobar una "política real" a un conflicte "enquistat".

"El suport del Govern balear, en què es tradueix? L'hi han dit a Sánchez?", ha demanat la diputada d'El Pi Lina Pons. La consellera de Relacions Exteriors ha defugit parlar sobre el posicionament del president del govern, i s'ha limitat a recordar que en les relacions internacionals "qui té les competències és el govern d'Espanya". "De la compareixença de Sánchez ens quedam amb el respecte manifestat al dret internacional, a les resolucions de l'ONU, a una solució acceptada per les parts, i ens posicionam al costat del poble sahrauí", ha sostingut.

Pons ha lamentat que "tot això no basta". "És una situació desesperada, els sahrauís se senten traïts i abandonats. El govern d'Espanya ha dit que convé estar amb el Marroc perquè si no comença a enviar migrants, el tema del gas, de la flota pesquera... Això és trair el poble sahrauí", ha subratllat la diputada regionalista. "El poble sahrauí té dret a tenir el seu referèndum, i no volem que caigui en l'oblit", ha afegit.

stats