Política 20/03/2023

Les Illes pressionaran la UE perquè Airbnb i Booking no publicitin pisos turístics il·legals

Els consellers de Turisme i Relacions Exteriors mantindran reunions a Brussel·les aquest dimarts per exigir una major responsabilitat a les plataformes turístiques

2 min
Turistes a Palma.

PalmaUna major responsabilitat a les plataformes turístiques com Airbnb i Booking per evitar l'oferta de lloguer vacacional il·legal, i la capacitat des del Govern per sancionar aquestes empreses en cas d'incomplir-ho. Aquestes són les dues principals reclamacions que traslladarà aquest dimarts el Govern a la Unió Europea (UE), davant la tramitació del reglament de plataformes turístiques. L'Executiu vol així que només s'anunciïn els habitatges turístics que tenen una certificació i estiguin registrats. El Govern, segons Negueruela, té un sistema "preparat" per fer aquesta connexió.

El conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, i la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, mantindran reunions en aquest sentit amb la directora de Turisme i Digitalització de la UE, Valentina Superti, i amb el sector hoteler i de la restauració a escala comunitària. "Les plataformes com Airbnb han fet molt de lobby al principi, i ara es modula perquè hi ha pressions dels governs estatals. Que algú publiciti una cosa que un estat diu que és il·legal és difícil de justificar", ha expressat Negueruela en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

Negueruela ha explicat que la posició del govern espanyol va en clara sintonia amb la balear, amb la voluntat d'exigir una major responsabilitat a les plataformes. El primer document sobre el nou reglament que Brussel·les ha enviat als estats no ha convençut el Govern. "No és al que aspiram, volem anar més enllà", ha incidit el conseller. La intenció és aprofitar la presidència de la UE per part d'Espanya al llarg del segon semestre d'aquest any per tancar la nova normativa.

Cal recordar que la llei balear permet sancionar els propietaris dels pisos turístics il·legals, però les Balears i Espanya no tenen competències per actuar damunt les plataformes com Airbnb. "Ha arribat l'hora que Europa ho faci, nosaltres ja no tenim més instruments", ha reclamat el conseller. Es vol evitar així la situació viscuda el 2021, quan el Tribunal Suprem no va admetre a tràmit un recurs del Govern contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia, la qual anul·lava la multa de 300.000 euros a Airbnb per publicitar habitatges de lloguer vacacional, que no es trobaven inscrits en el registre de la Conselleria.

stats