Política 08/06/2016

Puigdemont se sotmetrà a una qüestió de confiança al setembre després del veto de la CUP als pressupostos

El president de la Generalitat assegura que no pot seguit governant amb els termes actuals. "No puc allargar injustificadament el mandat", assegura

Oriol March / Joan Serra Carné
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després del seu discurs

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimecres a la tarda que les condicions que van donar peu a l'inici de la legislatura "han canviat" arran del fracàs del Govern en el tràmit parlamentari dels pressupostos. Així ho ha assegurat en una compareixença a petició pròpia davant dels diputats en què ha recordat el "sacrifici" d'Artur Mas. "Alguns vam fer més sacrificis que altres", ha apuntat. El president ha assegurat que no pot "allargar injustificadament el mandat", i ha indicat que se sotmetrà a una qüestió de confiança al setembre. Si no se'n surt, hi haurà noves eleccions.

"Vam acceptar que Mas plegués perquè es garantia l’estabilitat. La garantia que donava per escrit un grup de deu diputats. Constatem amb tristesa i decepció que un grup que guanya les eleccions amb 1,6 milions de vots pot retirar el seu candidat a la presidència per mantenir la il·lusió viva, i en canvi un grup amb 300.000 vots no pot retirar l’esmena. No hi ha lògica ni lleialtat", ha indicat. "Amb pressupost prorrogat, és com anar a caçar elefants amb una escopeta de balins", ha considerat, al mateix temps que admetia que en els termes actuals no podia seguir governant.

"No tenim confiança amb qui no compleix un acord", ha apuntat. "Tenim dret a preguntar-nos que es compliran futures enteses?", ha ressaltat Puigdemont "Signarem un acord que després mutarà?", s'ha preguntat visiblement molest. "Confiava en vostès, els he defensat fins al final. Han decebut les esperances de milions de persones mobilitzades", ha retret als diputats anticapitalistes.

Entrevista a 8tv

Puigdemont s'ha desplaçat al vespre cap als estudis de 8tv, on ha reiterat la seva "decepció" amb la CUP. "D'haver sabut que el contracte mutava, no l'hagués signat", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha insistit que l'acord era "coral". El dirigent nacionalista ha criticat que altres partits es queixin de les retallades i no avalin uns comptes que tenien plantejades partides pressupostàries més elevades en matèria social.

Reunió interna

Només unes hores després de saber el 'no' definitiu de la CUP als pressupostos de la Generalitat per al 2016, el Govern i els diputats de Junts pel Sí s'han reunit aquest dimecres al matí al Parlament abans que comenci el ple en què, previsiblement, els comptes elaborats per l'executiu seran tombats per l'oposició. A la reunió, que ha arrencat a les nou, hi ha assistit la plana major de la coalició independentista, que fins a l'últim moment va intentar estovar els anticapitalistes amb ofertes pensades perquè retiressin l'esmena a la totalitat. La idea de la reunió interna d'aquest matí ha estat "tancar files" al voltant dels comptes, segons assenyalen a l'ARA fonts parlamentàries.

El president ha insistit que l'esmena a la totalitat és un fet "molt greu", ha alertat de les conseqüències que tindrà tot plegat en el procés, i ha donat per trencat el pacte d'estabilitat. "Hem de ser conscients que no tenim majoria parlamentària", ha insistit el president a la reunió del matí. Puigdemont intervindrà a la tarda al Parlament per valorar la nova fase del procés. De fet, es preveu que es retiri del debat la llei d'acompanyament dels pressupostos, que s'havia de fer durant la jornada d'avui. Després de la primera votació prevista, Puigdemont demanarà comparèixer a la cambra.

Segons fonts coneixedores de la trobada, el Govern ha explicat les setze reunions, avançades per l'ARA, que es van celebrar de manera "formal" amb els anticapitalistes per acostar posicions sobre els comptes. L'estratègia de Junts pel Sí passa per no buscar socis alternatius i per fer evident "qui es despenja" del procés. "El procés no s'atura per més que algú es despengi", assenyalen a l'ARA fonts governamentals. En la reunió també s'ha posat de manifest que hi haurà mesures socials i vinculades al full de ruta que no es podran implantar sense pressupostos. "Farem evident tot el que no es pot fer sense comptes", afegeixen des de l'executiu.

"Replantejar" l'acord

L'escenari del veto de la CUP era temut dins de l'executiu, que havia vinculat bona part de l'augment de les partides socials i de les destinades a estructures d'estat a tenir pressupostos aprovats. Un cop sabut que l'esmena a la totalitat dels anticapitalistes segueix endavant, el missatge que arriba del Govern és que cal "replantejar" l'acord d'estabilitat signat el 9 de gener i que va permetre desbloquejar una legislatura que semblava destinada al fracàs.

En aquest sentit, el més probable a partir d'ara és que el Govern decideixi prorrogar pressupostos i començar a elaborar els del 2017. De fet, el missatge que arriba de la CUP és que la predisposició al diàleg per fer aquests comptes és total i que l'esmena a la totalitat no s'ha d'interpretar com cap veto.

stats