Política 31/03/2022

El Govern insisteix a assumir les competències de costes per fer front a l'emergència climàtica

La Direcció General de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat espera que el traspàs es pugui fer efectiu "aquest any”

ARA Balears
2 min
Un xalet de Portals Nous construït just al llindar de la costa.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha reiterat aquest dijous la voluntat del Govern d'assumir les competències de costes per poder fer les adaptacions necessàries a les conseqüències de l'emergència climàtica.

"No es pot perdre més temps a adaptar les costes al canvi climàtic", ha manifestat el conseller durant la inauguració de la jornada Autonomia, costa i litoral, que té l'objectiu de reunir professionals i empleats de l'Administració per debatre sobre la gestió de la costa en el context actual.

"Una gestió integral i propera"

En aquest sentit, ha reivindicat que fer "una gestió integral i propera" és la manera "òptima" de mitigar els efectes de la pujada del nivell de la mar. "Les Balears necessiten fer efectiu el traspàs de competències com més aviat millor i, sobretot, que el traspàs estigui ben dotat tècnicament i econòmicament", ha afegit.

Per altra banda, la directora general de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat, Isabel Castro, que també ha assistit a aquesta jornada, ha destacat que l'ordenació i la gestió del litoral balear "constitueixen un àmbit de responsabilitat pública de vital importància per al seu progrés".

Polítiques públiques "coherents i integrades"

A més, Castro també ha remarcat la necessitat de dissenyar i aplicar polítiques públiques "coherents i integrades", que prestin atenció a diverses perspectives com la del model territorial i urbanístic, la protecció dels recursos naturals i del paisatge, així com la "lluita" contra els efectes del canvi climàtic.

De fet, la directora general ha assegurat que "fa temps" que el Govern treballa "intensament" per aconseguir "un bon acord" de traspàs de competències de costes, que espera "poder rebre aquest any".

Amb el suport del Parlament

Per altra banda, El Pi ha registrat una proposta, que ha estat aprovada, per instar el govern estatal a impulsar "de manera decidida i ràpida" la transferència de les competències de costes i litorals abans del 31 de desembre d'aquest any.

A més, també ha demanat que es facin els canvis normatius i administratius necessaris per prorrogar "de manera automàtica" i, com a mínim un any, totes les autoritzacions i concessions en matèria de costes i litoral, incloses aquelles que ja estiguessin en vigor durant l'estiu del 2020, "per tal de compensar els efectes immensament negatius de la covid".

"La Comunitat autònoma encara no ha rebut el traspàs de la competència prevista en matèria de costes i litoral, un traspàs que podria permetre una flexibilització dels terminis de les autoritzacions i concessions", ha apuntat la diputada d'El Pi Maria Antònia Sureda.

stats