Política 18/01/2021

El Govern explica a Menorca les ajudes econòmiques per mitigar la pandèmia

Mora i Armengol reconeixen que la situació sanitària a l'illa és "complexa"

Ivan Martin
2 min
Francina Armengol amb els batles de Menorca en una imatge d'arxiu.

MaóLa presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha comparegut aquest dilluns conjuntament amb la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, per recordar el pla de mesures econòmiques per reduir l'impacte de la pandèmia el primer trimestre del 2021, una iniciativa que invertirà un total de 103,5 milions d'euros, 50 dels quals s'injectaran directament a empreses en règim de subvencions, 3,5 correspondran a les taxes no cobrades pels ajuntaments i els 50 milions d'euros restants es posaran a disposició dels crèdits Isba.

Pel que fa a les recents ajudes al sector de la restauració, Susana Mora ha deixat clar que no són exclusives i que la institució habilitarà més línies de suport econòmic per reactivar altres col·lectius. En aquesta línia, Francina Armengol ha destacat que les Balears són una de les comunitats autònomes que més doblers destinen a la reactivació del teixit productiu i empresarial: "No ens aturarem aquí, continuam treballant amb altres vies que puguin reactivar una economia malmesa durament per la pandèmia".

Armengol ha admès que la situació sanitària a Menorca és “complexa”, amb una incidència acumulada a 14 dies de 471,11 i de 284,81 a 7 dies. Armengol ha dit que s’han subministrat 1.860 dosis de la vacuna contra el coronavirus a l’illa i remarca que Salut no hagi emprat un paquet d’injectables: “En una molt bona decisió, es va entendre que calia guardar-ne un 30% per a persones més vulnerables i garantir-ne la vacunació”. Finalment, s’ha mostrat partidària d’avançar el toc de queda a les 20 h: “Ho vam demanar al desembre i se’ns va dir el mateix que es comenta ara, les comunitats autònomes han de disposar de totes les eines necessàries per gestionar la pandèmia, i si disposàssim d’aquesta opció l'executaríem”.

Mora ha fet una crida a la responsabilitat ciutadana davant l’augment exponencial de contagis de covid-19 a l’illa: “Les dades continuen en escalada; o ens en responsabilitzam tots o no ho aconseguirem”. Mora ha reconegut “esgotament” i “incertesa”, però al mateix temps assegura que la sanitat pública està preparada per afrontar un escenari pitjor: “Tenim un pla per ara i en el cas que empitjorin les dades, l’actuació individual suma o resta en funció del comportament”. Per tot, la màxima dirigent política a Menorca veu “dures, però necessàries” les restriccions que varen entrar aquest dissabte en vigor, coincidint amb l’entrada de l’illa al nivell 4.

stats