Reforma laboral
Política 11/01/2022

El govern espanyol s'aferra al sí de sindicats i empresaris per salvar intacta la reforma laboral

Díaz prioritza els socis de la investidura mentre Sánchez veu "pertinent" buscar l'abstenció del PP per aprovar la norma

4 min
D'esquerra a dreta, Pedro Sánchez, Nadia Calviño i Yolanda Díaz, el dia 20 d'octubre, el Congrés.

MADRIDL'executiu espanyol encara no pot respirar tranquil amb la reforma laboral. Després de l'acord amb els agents socials del mes de desembre passat i l'aprovació de la normativa per part del consell de ministres, al text –en forma de reial decret– encara li cal el vistiplau del Congrés de Diputats i, de moment, els números no surten. Els principals socis de la investidura –ERC, el PNB i EH Bildu–es mantenen en el no si no es modifiquen alguns elements de la norma, com ara la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals, durant el tràmit parlamentari. Per això, cap d'ells tampoc tanca, a priori, la porta a un acord. "Negociar i buscar un acord forma part de la nostra manera d'entendre la política", defensen aquest dimarts el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el diputat republicà al Congrés, Jordi Salvador, en un article d'aquest dimarts al diari Público.

El ministeri de Treball, encapçalat per Yolanda Díaz (Unides Podem), ha començat a establir contactes discrets amb aquests partits per tal d'arrencar-los el sí. De fet, aquesta setmana té reunions amb EH Bildu, expliquen fonts de la formació abertzale. Els socis, però, es queixen que aquests contactes han arribat tard i s'han limitat a "informar poc i no negociar", apunta Jordi Salvador a l'ARA. En el cas d'ERC, a més de demanar que prevalguin els convenis autonòmics, també es demana que la Generalitat recuperi l'autorització administrativa dels ERO (una mesura que va treure el PP i que en cas de recuperar-se afectaria totes les comunitats perquè es recull a l'Estatut dels Treballadors), així com que es reforci la Inspecció de Treball catalana. Al seu torn, Josune Gorospe, diputada del PNB al Congrés, ha criticat que l'executiu confiï en una abstenció dels socis per salvar la tramitació. En una entrevista a Onda Vasca, Gorospe ha insistit en introduir al text els acords amb els agents socials bascos: "Uns sindicats majoritaris [ELA i LAB] que són diferents dels estatals", ha recordat la diputada.

"L'objectiu és que els grups que fins ara han donat suport al govern [de coalició] donin suport a la reforma", subratllava Díaz aquest dilluns, mentre afegia estar "convençuda que ningú deixarà caure el text, perquè és molt positiu per als treballadors del país". Díaz, i tot el govern espanyol, vol mantenir el text de l'acord tal com està i s'aferra al fet d'haver arribat a un acord tripartit amb els sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, i els empresaris, la CEOE, per no modificar-lo. "Les relacions laborals les han de regular empresaris i sindicats, que són els protagonistes", ha defensat aquest dimarts el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en roda de premsa posterior al consell de ministres. "Qui voti en contra de la reforma laboral vota a favor de la reforma del 2012 del PP", ha dit Bolaños, que ha afegit que "costa creure que hi hagi formacions progressistes, i aquelles que tenen sentit d'estat i sentit comú, que hi votin en contra". A més, les patronals han advertit que "si es toca una sola coma" s'aixequen de la resta de taules de negociació. Un fet que xoca frontalment amb el que demanen els socis i amb l'opció lògica que el decret es convalidi com a projecte de llei perquè aquests puguin presentar esmenes, l'única via per introduir canvis.

Una majoria simple

Ara bé, l'altra opció és que el govern espanyol busqui durant les pròximes tres setmanes –el marge de temps que té per convalidar el decret– aliances fora dels socis d'investidura. En aquest sentit, Ciutadans ha aplanat el camí. La presidenta de la formació taronja, Inés Arrimadas, ha obert la porta a oferir el seu suport a l'executiu per poder convalidar la norma. "No és la reforma que ens agrada, però tampoc és la que havia promès el govern, i pot empitjorar si se cedeix al xantatge dels partits separatistes", va dir ahir dilluns. El partit, però, no ha concretat si estaria disposat a donar-hi suport en cas que només es convalidi com a decret.

En tot cas, això obre la porta a no dependre d'ERC o d'EH Bildu sempre que l'executiu obtingui una majoria simple (més vots favorables que contraris) gràcies a possibles abstencions. Aquest escenari, però, el rebutja Unides Podem. La formació lila defineix com a "tàctic" el moviment del partit d'Arrimadas i l'emmarca en un moment en què el partit està en "procés de desaparició", ha dit el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, aquest dimarts a RNE.

En canvi, l'opció no desagrada al PSOE. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va tornar a criticar ahir el no del PP "sense haver-se llegit la reforma", va dir en una entrevista a la SER, on va defensar que veuria "pertinent" una trucada del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, als populars per buscar la seva abstenció. A priori, però, aquest escenari és utòpic, si bé els populars han rebut pressions per convalidar el decret per part d'empresaris, i de manera més tímida per part de la Fundació FAES de José María Aznar. "La nostra posició és molt clara. Votarem en contra d'un reial decret que planteja una contrareforma a la del 2012 [quan el PP va aprovar la seva reforma laboral]", ha insistit aquest dimarts la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra.

stats