Política 04/06/2020

El Govern balear espera que s'aprovi la prova pilot de turisme "en les pròximes hores"

El conseller Iago Negueruela demanarà al govern espanyol que es modifiquin els ERTO per reactivar el sector turístic a les Illes

M. C.
2 min
Imatge de la Mesa de Diàleg.

PalmaEl Govern de les Illes Balears espera tenir "en les pròximes hores" l'autorització del govern espanyol per dur a terme la prova pilot per començar a rebre turistes a partir de la segona quinzena de juny. Així ho ha assegurat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la Mesa de Diàleg Social.

Negueruela ha assegurat durant la seva compareixença que el document final està “molt avançat i treballat amb els ministeris afectats” i que només s'està esperant la “resposta del govern espanyol”.

El conseller també ha explicat que han arribat a un acord per posar en marxa una estratègia de turisme segur a les Illes Balears, pensada per millorar la seguretat dels turistes, ampliant la informació de les mesures i la infraestructura per al control de la pandèmia. Així, explicaran la situació de la pandèmia, la situació sanitària i els protocols que es duen a terme a les Balears.

Modificació del ERTO per reactivar el sector turístic

Negueruela ha explicat que durant la reunió també s'ha tractat el tema dels expedients de regulació temporal i ha dit que el Govern de les Illes Balears demanarà al govern espanyol que els ERTO vagin lligats als centres de treball i no a les empreses, una mesura que ajudaria a reactivar el sector turístic a les Illes.

"Si una cadena d'hotels vol obrir només un hotel, no l'obrirà perquè no li sortirà rendible obrir la resta", ha assegurat el conseller. A més, ha insistit que el turisme depèn de la demanda del mercat exterior i per això és necessari que els ERTO "siguin flexibles i estiguin pactats amb els sindicats".

Aquest ha estat un dels punts que s'han tractat a la Mesa de Diàleg, en què, a més de Negueruela, han participat el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Una de les peticions que el Govern també ha fet fins ara ha estat que els ERTO s'allargassin més enllà de la temporada turística i, precisament, aquest dijous el govern espanyol ha informat que està obert a allargar els expedients de regulació temporal d'ocupació del sector turístic almenys fins al setembre i, fins i tot, arribar a final d'any.

Proves serològiques voluntàries

Durant la reunió també han proposat que es faciliti als treballadors i treballadores la possibilitat de sotmetre’s, amb caràcter voluntari, a una prova serològica. Aquestes proves seran prescrites pel Departament de Medicina del Treball del Servei de Prevenció de Riscos Laborals, a petició de l’empresa candidata, i es poden fer per centres o serveis privats.

Aquestes proves, han explicat, es faran garantint la protecció de dades dels treballadors i treballadores i si la prova tingués un resultat positiu, el Servei de Prevenció de Riscos podrà sol·licitar la realització de proves PCR per a la persona afectada.

stats