Política08/11/2019

El Govern declara l'emergència climàtica amb mesures que ja estan en marxa o inconcretes

El document inclou aportacions de totes les conselleries de l'Executiu

Maria Llull

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest divendres la declaració d'emergència climàtica a les Illes Balears, la qual implica el compromís de l'Executiu a prioritzar la lluita contra l'escalfament global "de manera clara i transversal". El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha presentat les principals mesures que es duran a terme, moltes de les quals ja estan en marxa des de la legislatura passada. També hi ha propostes que pateixen manca de concreció i que caldrà veure com es desenvolupen a partir de la declaració.

El desplegament de les lleis de canvi climàtic i transició energètica i de residus i sòls contaminants, a més d'implementar el pla de mobilitat, són les principals mesures amb contingut concret d'aquesta declaració d'emergència climàtica. Aquestes normatives ja estan en marxa, i el seu desplegament s'hauria de dur a terme independentment de la declaració.

Cargando
No hay anuncios

Deixant de banda això, les propostes de les conselleries que s'hi han inclòs abasten mesures de caràcter general. "Promoure l'ús d'embarcacions més poc contaminants"; "assegurar una gestió sostenible dels ports"; "millorar l'eficiència energètica del parc residencial"; "promoure accions i polítiques per tal d'optimitzar els recursos existents"; "una política agrícola de proximitat i resilient"; "desenvolupar una estratègia de turisme sostenible"; "fomentar estratègies d'economia circular"; "proporcionar formació per mitigar el canvi climàtic"; i "promoure la cooperació internacional en matèria climàtica" són algunes de les propostes que s'han presentat aquest divendres, sense que el Govern hagi indicat un calendari d'aplicació o si tindran dotació econòmica.

Malgrat això, Yllanes ha assegurat que l'Executiu "no vol que sigui una declaració formal" i ha explicat que, malgrat que ja s'han elaborat els pressupostos per al 2020, "hi haurà un reflex" de la declaració en els comptes de la Comunitat Autònoma.