Política19/09/2019

El Govern es compromet a redactar la llei contra els excessos turístics en tres mesos

La Conselleria de Model Econòmic n'elaborarà un esborrany per intentar assolir un consens amb el sector

Carles Tudurí

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha expressat davant el Parlament el compromís de redactar un esborrany d'una futura llei per regular el turisme d'excessos a les Illes al llarg dels pròxims tres mesos per tal d'intentar d'arribar a un consens amb el sector sobre les mesures que s'han de posar en marxa.

Segons el conseller, a més d'establir un marc normatiu, el Govern té l'objectiu de millorar els seus serveis d'inspecció turística per combatre l'oferta il·legal. També s'implantaran mecanismes de sostenibilitat i equilibri territorial. Entre aquestes, hi haurà la negociació per limitar les escales de creuers a Palma.

Cargando
No hay anuncios

Negueruela, en una compareixença davant el Parlament, ha emmarcat l'actuació del seu equip en un entorn de "doble incertesa" propiciat per la possible aplicació del Brexit i la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Aquests factors han ajudat també a l'estancament d'algunes economies com Itàlia i Alemanya. També ha destacat els problemes que generen unes noves eleccions generals i la manca de pressupost estatal per a la Comunitat.

El conseller ha destacat que els darrers quatre anys l'Arxipèlag ha crescut un 14% i que aquest augment de l'activitat econòmica s'ha traduït en un increment de l'ocupació, que és un 16% superior a la registrada abans de la crisi, mentre que el conjunt de l'Estat només registra un 1% d'increment respecte de les dades de fa deu anys. També ha destacat que s'han millorat els salaris perquè la pujada mitjana dels darrers convenis signats a les Illes se situa en un 3%, davant l'1,3% de l'àmbit estatal.

Cargando
No hay anuncios

La qualificació més gran del sector productiu a través d'una aposta per la formació és un dels eixos prioritaris, i en destaca l'obertura de les escoles d'hostaleria d'Alcúdia i d'Eivissa. També ha indicat que es donarà suport a la iniciativa privada, amb mecanismes que facilitin la inversió per tal que continuï el procés de modernització de la planta hotelera i l'oferta complementària.

Ha anunciat que es posarà en marxa una estratègia de captació d'inversió i es treballarà en la simplificació administrativa. Així mateix, s'apostarà per l'emprenedoria i els autònoms.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'àrea de Treball, ha destacat la millora que s'ha registrat en la majoria dels indicadors en la lluita contra la precarietat laboral. Negueruela ha explicat que a les Illes la taxa de parcialitat ha baixat del 20% al 16% en quatre anys, i s'ha situat molt per davall de la mitjana estatal, d'un 24%. També s'ha baixat dos punts en la temporalitat, situada en un 37%.

També ha destacat que el Govern ha incrementat el pressupost del SOIB de 42 a 90 milions, de manera que es dediquen 1.300 euros per treballador aturat, davant els 650 euros de fa quatre anys. "Això suposa una millora en la formació i l'orientació, que es tradueix en més possibilitats de trobar feina".