Política 19/09/2019

El Govern es compromet a redactar la llei contra els excessos turístics en tres mesos

La Conselleria de Model Econòmic n'elaborarà un esborrany per intentar assolir un consens amb el sector

Carles Tudurí
2 min
Negueruela durant una compareixença en el Parlament

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha expressat davant el Parlament el compromís de redactar un esborrany d'una futura llei per regular el turisme d'excessos a les Illes al llarg dels pròxims tres mesos per tal d'intentar d'arribar a un consens amb el sector sobre les mesures que s'han de posar en marxa.

Segons el conseller, a més d'establir un marc normatiu, el Govern té l'objectiu de millorar els seus serveis d'inspecció turística per combatre l'oferta il·legal. També s'implantaran mecanismes de sostenibilitat i equilibri territorial. Entre aquestes, hi haurà la negociació per limitar les escales de creuers a Palma.

Negueruela, en una compareixença davant el Parlament, ha emmarcat l'actuació del seu equip en un entorn de "doble incertesa" propiciat per la possible aplicació del Brexit i la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina. Aquests factors han ajudat també a l'estancament d'algunes economies com Itàlia i Alemanya. També ha destacat els problemes que generen unes noves eleccions generals i la manca de pressupost estatal per a la Comunitat.

El conseller ha destacat que els darrers quatre anys l'Arxipèlag ha crescut un 14% i que aquest augment de l'activitat econòmica s'ha traduït en un increment de l'ocupació, que és un 16% superior a la registrada abans de la crisi, mentre que el conjunt de l'Estat només registra un 1% d'increment respecte de les dades de fa deu anys. També ha destacat que s'han millorat els salaris perquè la pujada mitjana dels darrers convenis signats a les Illes se situa en un 3%, davant l'1,3% de l'àmbit estatal.

La qualificació més gran del sector productiu a través d'una aposta per la formació és un dels eixos prioritaris, i en destaca l'obertura de les escoles d'hostaleria d'Alcúdia i d'Eivissa. També ha indicat que es donarà suport a la iniciativa privada, amb mecanismes que facilitin la inversió per tal que continuï el procés de modernització de la planta hotelera i l'oferta complementària.

Ha anunciat que es posarà en marxa una estratègia de captació d'inversió i es treballarà en la simplificació administrativa. Així mateix, s'apostarà per l'emprenedoria i els autònoms.

Pel que fa a l'àrea de Treball, ha destacat la millora que s'ha registrat en la majoria dels indicadors en la lluita contra la precarietat laboral. Negueruela ha explicat que a les Illes la taxa de parcialitat ha baixat del 20% al 16% en quatre anys, i s'ha situat molt per davall de la mitjana estatal, d'un 24%. També s'ha baixat dos punts en la temporalitat, situada en un 37%.

També ha destacat que el Govern ha incrementat el pressupost del SOIB de 42 a 90 milions, de manera que es dediquen 1.300 euros per treballador aturat, davant els 650 euros de fa quatre anys. "Això suposa una millora en la formació i l'orientació, que es tradueix en més possibilitats de trobar feina".

stats