Política 06/05/2021

El Govern aprova mantenir el toc de queda perquè el TSJIB hi doni el vistiplau

El Consell de Govern també ha acordat allargar les restriccions a les reunions socials en espais privats més enllà de l'estat d'alarma

3 min
Un carrer sense gent.

PalmaEl Consell de Govern, convocat de manera extraordinària aquest dimecres, ha aprovat mantenir el toc de queda –juntament amb altres tres mesures– més enllà del final de l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig, en resposta a la interlocutòria que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha emès aquest matí. El tribunal havia resolt hores abans que la petició del Govern d'allargar les mesures era "inadmissible" i que no podien examinar-la perquè, abans de fer-ho, calia que estiguessin aprovades pel Consell de Govern. Les restriccions inclouen, a més, la limitació de persones als llocs de culte i de les reunions socials i familiars, i el manteniment dels controls a ports i aeroports.

Així, l'Executiu ha fet una convocatòria extraordinària en què han acordat mantenir, per una banda, "limitar els desplaçaments i la circulació per vies públiques entre les 23 h i les 6 h", és a dir, el toc de queda. Així "només estaran permesos aquells que es duguin a terme per causes essencials que es detallen a l’acord". En segon lloc, el Consell de Govern ha aprovat mantenir els "controls per a l’entrada a les Illes Balears", de manera que les persones procedents d’altres punts de l'Estat que vulguin entrar per via aèria o marítima a la comunitat autònoma s'hauran de "sotmetre a un control sobre el motiu del desplaçament".

A més, "sempre que hagin superat les 72 hores fora de la comunitat, hauran de presentar una PDIA per SARS-CoV-2 amb resultat negatiu o bé sotmetre's a un test d'antígens a l'arribada a les Illes Balears, fer-se una PCR en 48 hores o mantenir una quarantena de 10 dies". Ara bé, aquestes proves "seran sufragades per la comunitat en el cas dels residents o de les persones que viatgin amb causa justificada, i pels mateixos passatgers si no es desplacen per un dels motius recollits en el present acord", puntualitza el Govern en un comunicat.

Limitació de persones a reunions i llocs de culte

En tercer lloc, l'Executiu ha acordat que mentre es mantinguin aquestes restriccions, només es podran fer "reunions i trobades familiars i socials d'un màxim de sis persones a l'interior o a l'exterior, tant en espais públics com privats". Però en el cas dels interiors, tan sols es podran reunir dos nuclis de convivència. En aquest apartat queden excloses "les activitats laborals, les institucionals, les de transport i les dels centres docents, i les activitats esportives o culturals".

Finalment, el Consell de Govern també ha inclòs en aquest acord les limitacions a les celebracions i assistència de persones en llocs de culte. Dins aquest àmbit, no es podrà superar "el 50% de la cabuda" d'aquests espais i s'haurà "d'assegurar la distància d'almenys un metre i mig entre persones de diferents nuclis de convivència". L'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ja ha presentat aquest acord davant la Sala Contenciosa Administrativa, del TSJIB perquè doni el vistiplau de les mesures. Aquestes mesures, com que estan emmarcades en l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol, s'havien d'eliminar a partir de les 00 h de diumenge que ve.

D'altra banda, el portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha reiterat en una roda de premsa que l'Executiu balear dialogarà amb el sector de la restauració sobre les mesures que s'aplicaran les pròximes setmanes. Negueruela ha rebutjat detallar les propostes que faran a la taula de diàleg social de divendres i si flexibilitzaran les restriccions perquè "es discutirà amb els agents socials". El conseller ha assenyalat que en la taula de diàleg també es tractaran les restriccions que es posaran a les Illes després de l'estat d'alarma.

stats