Política08/10/2020

El GOB Menorca acusa la Conselleria de Medi Ambient de "destrossar" els torrents

Asseguren que les màquines excavadores haurien “arrasat” l’interior dels canals

Ivan Martin

MaóEl GOB Menorca ha criticat aquest dijous l’actuació de Recursos Hídrics envers el manteniment dels torrents a l’illa. De fet, qualifica la intervenció de la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear de “destrossa” de la vegetació i la fauna existent en aquests indrets. L’entitat ecologista ha traslladat per escrit la seva queixa a l’Administració i assegura que les màquines excavadores “arrasaren” l’interior dels canals de circulació d’aigua, cosa que provocà l’eliminació de la terra fèrtil i la vegetació i la fauna associades.

El responsable de l’Ordenació Territorial del GOB, Miquel Camps, recorda que la normativa vigent protegeix la vegetació de la ribera i que l’ús de la maquinària als torrents ha de ser limitat. “A Menorca, la pràctica habitual de Recursos Hídrics continua consistint a posar excavadores dins els torrents i arrasar absolutament tota la vida natural que hi ha”, ha denunciat.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, Camps proposa alternatives per compatibilitzar la necessària actuació, però preservant el medi natural: “Es tracta de deixar lliure el pas central dels torrents, sense eliminar les comunitats que creixen als seus voltants”, i afegeix que “cal minimitzar la tala de la vegetació i només fer-ho per permetre zones d’accés de la maquinària”.

Els ecologistes destaquen que el fet de deixar la vegetació interna i externa afavoreix el creixement de la vida silvestre com tortugues d’aigua, anguiles o aus que aprofiten aquests espais, així com per frenar l’arrossegament de sòl fèrtil a les finques de l’entorn.

Cargando
No hay anuncios

Medi Ambient justifica l'actuació

La conselleria de Medi Ambient ha explicat que al torrent de Ferreries s'ha fet una intervenció en un tram d'1,4 quilòmetres a petició d'un particular que denuncià que se li inundava la finca de manera freqüent. Segons el relat del Govern, a la llera del torrent hi havia acumulacions de sediment de fins a 1,6 metres d'alt, circumstància que pràcticament havia anul·lat la seva capacitat de permetre la circulació de l'aigua i que suposava un perill per a la seguretat de les persones en cas de precipitacions intenses. Aquestes acumulacions de sediment eren provocades per la gran quantitat de vegetació a la llera.

Cargando
No hay anuncios

Cal remarcar que aquest torrent està situat en una zona agrícola i que està artificialment endegat, per la qual cosa es coneix com a vegetació de ribera, un ecosistema d'alt valor ambiental i que, efectivament, la conselleria prioritza per la seva conservació en tasques de manteniment de torrents. S'han extret 16.000 metres cúbics de terres en aquest tram recuperant-se així l'amplitud habitual del torrent.