Consell de Formentera

Gent per Formentera i PSOE demanen la dimissió d'Alcaraz per pactar una moció de censura a Formentera

Les dues formacions ofereixen a Sa Unió governar en minoria

/ CONSELL DE FORMENTERA
ARA Balears
28/11/2024
2 min

PalmaEls grups de l'oposició del Consell de Formentera, Gent per Formentera (GxF) i el PSOE, estan disposats a pactar una moció de censura per desbancar el president de la institució insular, Llorenç Córdoba, si el conseller de Sa Unió, José Manuel Alcaraz, presenta la seva dimissió. Aquesta és la proposta que ha fet la portaveu de GxF, Alejandra Ferrer, en el ple extraordinari d'aquest dijous, després de la lectura de l'informe sobre la crisi institucional fet per la Comissió del Codi Ètic i Bon Govern que, entre altres qüestions, conclou que els càrrecs públics “han incomplert" el deure de no perjudicar la imatge del Consell, que a la pràctica s'ha configurat com una “institució unipersonal”.

Ferrer ha ofert a Còrdova dimitir de manera immediata amb “dignitat” i ha dit que s'exigiran responsabilitats polítiques que “es desprenguin de l'informe”, i que "ja queden clars dos noms: el del president Llorenç Córdoba i el de José Alcaraz". “Si s'assumeixen les responsabilitats polítiques que es deriven d'aquest informe, el PSOE i nosaltres començarem a treballar en una proposta perquè es confirmi un govern en minoria de Sa Unió”, ha anunciat.

Així mateix, el portaveu del PSOE, Rafa Ramírez, ha dit que l'informe són “48 fulls de vergonya” i ha reclamat la dimissió de Córdoba. “Sigui valent, deixi de mirar pel seu interès”, ha demanat, i ha assenyalat que la institució “està en una situació d'absolut caos per als ciutadans”.

Per part seva, el conseller de Sa Unió, Javier Serra, ha respost que “si en algun moment algun membre” de la formació ha incomplert el codi ètic, demanen disculpes, i ha justificat que continua sent una situació “molt delicada” en la qual és difícil “mantenir la compostura”. Tot i això, ha defensat que l'informe “reforça” el que havia denunciat públicament Sa Unió, i per això ha insistit a demanar la dimissió de Córdoba. També ha tornat a oferir a l'oposició pactar per arribar a acords. “No crec que ens hagin de posar al mateix nivell del senyor Córdoba”, ha dit Serra.

Quant a l'informe de la Comissió d'Ètica i Bon Govern, aquest conclou que des de l'inici de la crisi institucional, el novembre de 2023, s'han produït “vulneracions dels principis i dels valors” que proclama el codi ètic, que incideixen en la “integritat, la imparcialitat, el desinterès subjectiu, el respecte, la responsabilitat, la lleialtat institucional, la transparència i la sostenibilitat”. També adverteix que el Consell s'ha configurat a la pràctica com “una institució unipersonal” en contra dels “principis del pluralisme polític, la participació ciutadana i responsabilitat col·lectiva” que imposen la Constitució, la normativa europea i les lleis reguladores dels organismes locals, nacionals i autonòmics.

Aquests perjudicis, afegeix, es tradueixen “en greus conseqüència pràctiques” per a la ciutadania amb la “paralització absoluta” de les llicències d'obra major en sòl rústic, de les llicències afectades per patrimoni històric en sòl urbà, la impossibilitat d'imposar sancions molt greus, la paralització de l'assignació d'amarraments en l'Estany des Peix o la impossibilitat de penalitzar incompliments de contractes amb el mateix Consell.

Llorenç Córdoba, que no ha respost a les peticions de dimissió, ha justificat que no va convocar aquest ple en el seu moment perquè com és el “primer implicat” en l'informe no pot anar en contra dels seus propis interessos.

stats