Política 09/08/2019

El jutge investiga nous comptes vinculats al fill gran dels Pujol a Andorra

La Fiscalia sospita que Jordi Pujol Ferrusola tindria més diners amagats en aquest país

M. R.
2 min
EL GRAN PROTAGONISTA  Poc abans d’asseure’s per comparèixer, Jordi Pujol Ferrusola va rebre de mans dels seus advocats una gruixuda carpeta  en què hi havia tota la informació que va desplegar davant dels diputats. La seva intervenció va ser la més comentada  entre els dirigents de Convergència, que segueixen inquiets els avenços de la comissió.

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional que investiga la causa sobre la presumpta fortuna de la família Pujol a Andorra ha demanat a aquest país més informació sobre cinc nous comptes bancaris que la fiscal anticorrupció del cas vincula al fill gran de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, tot i que estan a nom d'un amic i soci seu, segons ha avançat el diari 'El Mundo' i ha pogut confirmar l'ARA.

La tesi del jutge i de la Fiscalia Anticorrupció és que Pujol Ferrusola, "en connivència" amb el seu soci i amic -que ja fa temps que està investigat en la causa-, va utilitzar aquests cinc comptes per als seus negocis sota sospita, que els investigadors vinculen al pagament de comissions, i que encara que estiguessin a nom de l'empresari andorrà, era en realitat el fill gran de l'expresident qui feia i desfeia des de l'ombra. "Això vol dir que Jordi Pujol Ferrusola és o ha estat titular de fons diferents dels que ja es coneixien com a titular de diverses comptes bancàries", explica el magistrat en l'escrit al qual ha tingut accés l'ARA.

Moviments que grinyolen

A través de les respostes que les autoritats andorranes han donat a les anteriors peticions d'informació fetes pel jutge del cas Pujol -que n'ha demanat un total de 22- els investigadors han determinat una sèrie de moviments de diners que "no tenen cap explicació" aparent. En l'últim escrit, el magistrat assenyala dues operacions que grinyolen especialment: un transferència de fons entre dos comptes corrents a nom de Ribes, "sense que consti cap raó", i un abonament de 325.000 dòlars des d'un compte d'una de les empreses de Robert a una de les noves comptes sota sospita, "sense que la persona autoritzada en la mateixa [que és el propi soci i amic del fill gran dels Pujol] hagi donat cap tipus de justificació", diu el jutge.

El magistrat José de la Mata vol esbrinar quan es van obrir aquests comptes, si encara estan actius, quins moviments s'hi han fet i quants diners hi ha. L'objectiu del jutge, que fa anys que investiga l'origen i el destí de la fortuna de la família Pujol oculta Andorra, és aclarir el volum total dels diners que tindrien en aquest país i establir si es alguns podrien tenir a veure amb comissions, ara que està a punt de tancar la investigació.

La fiscal anticorrupció Belen Suárez havia demanat al jutge que enviés una comissió rogatòria a quatre entitats bancàries andorranes per poder obtenir tota la informació financera de la qual disposin a nom de Francesc Robert Ribes, exdirector de la televisió del Principat i també investigat en la causa.

La petició del jutge a les autoritats andorranes és exhaustiva. A banda de l'estat dels comptes bancaris, els moviments i el saldo actual, el magistrat del cas Pujol vol tenir informació sobre les ordres de gestió sobre els comptes, el registre de signatures autoritzades i de persones habilitades per operar-hi, els documents d'identificació proporcionats per obrir-les, les adreces de contacte proporcionades a les entitats, així com informació sobre els emissors i els destinataris de totes les transferències, ingressos i reintegraments i dels xecs que s'hagin ingressat o cobrat a través d'aquests comptes.

stats