Negociacions per a la investidura a l'Estat

La Fiscalia rebutja que es pugui investigar Puigdemont i Rovira pel Tsunami

El ministeri públic no hi veu terrorisme, sinó desordres públics, ni creu que es pugui atribuir el mort de l'aeroport a la plataforma

2 min
Clam unitari de l’independentisme: “Protestar no és terrorisme”

MadridNi terrorisme ni indicis contra Carles Puigdemont i Marta Rovira. La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha registrat aquest divendres el recurs d'apel·lació que havia anunciat contra la interlocutòria del jutge Manuel García-Castellón i rebutja de ple la seva tesi. "El mateix instructor constata la dificultat de «delimitar amb precisió en aquest moment una qualificació concreta», ni més ni menys que després de quatre anys d'investigació. Tot i així, no «descarta la consideració dels actes com a terrorisme». No obstant, no acorda cap diligència que pugui aprofundir en aquest caràcter terrorista, amb la qual cosa el futur del procediment s'albira indefinidament incert", diu la Fiscalia.

El que el ministeri públic sosté és que, un cop derogada la sedició, l'única via possible és aplicar el delicte de desordres públics per l'acció de l'aeroport i pel tall a la Jonquera. Per tant, enviar la causa als jutjats de Catalunya. Entén que no s'ha constatat l'existència d'un grup o organització criminal de caràcter terrorista ni "vestigi d'incitació o planificació" dels actes més greus que es van produir per part de les persones assenyalades. Entre elles, segons el magistrat, Puigdemont i Rovira. Però la Fiscalia considera que no hi ha prou indicis contra ells.

"Ja és de per si significatiu que en l'informe policial de recapitulació, al contrari del que passa amb els altres imputats, no se li dediqui cap apartat o capítol ni se li atribueixin fets concrets en relació a l'activitat delictiva de Tsunami Democràtic", destaca el ministeri públic sobre l'expresident de la Generalitat. A més, el fiscal considera que els missatges que el jutge veu incriminatoris demostrarien que Puigdemont no dirigia la plataforma. Sobre Rovira, el ministeri públic també subratlla que les actuacions que se li atribueixen "estan mancades de tota entitat delictiva, més enllà de la seva simpatia o suport a Tsunami Democràtic".

Oriol Soler i Wagensberg, els únics investigats?

En l'escrit, el fiscal Miguel Ángel Carballo qualifica "d'inversemblant" que l'instructor miri de vincular la mort d'una persona el dia del caos a l'aeroport del Prat amb els investigats. En el recurs, el ministeri públic només veu possible, de fet, mantenir la causa contra l'empresari Oriol Soler i el diputat Rubén Wagensberg per la seva responsabilitat a l'hora de comunicar les accions, si bé apunta que això no vol dir que tinguessin tasques de decisió. Per tant, la resta d'investigats quedarien fora segons el parer del ministeri públic.

stats