Operació Catalunya

La Fiscalia investiga Fernández Díaz i Cospedal per l'operació Catalunya

Acorda iniciar diligències arran de la denúncia de l'excap de la Policia Nacional a Catalunya però envia el cas a Madrid

2 min
Cospedal i Fernández Díaz en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa Fiscalia de Barcelona ha obert una nova investigació sobre la participació de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal en l'operació Catalunya. El ministeri públic ha decidit iniciar diligències arran de la denúncia presentada la setmana passada per l'excap de la Policia Nacional a Catalunya Narciso Ortega, que també apuntava contra l'excomissari José Manuel Villarejo i l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez com a responsables de la trama per "obtenir informació i/o confeccionar proves falses que servissin per intimidar, extorsionar i/o desprestigiar persones que eren properes al moviment independentista català o hi estaven vinculades".

Segons l'escrit de la fiscal superior de Barcelona, Concepció Talón, avançat aquest divendres pel diari El Món i al qual ha tingut accés l'ARA, els fets descrits per Ortega "podrien ser inicialment constitutius de delicte". Alhora, però, acorda donar trasllat de les diligències a la Fiscalia de Madrid. "Aquesta Fiscalia Provincial no resulta competent territorialment per al coneixement dels fets denunciats", afirma Talón, que argumenta que, sense perjudici del que es pugui derivar de la investigació, la capital espanyola és el "lloc on resideixen les persones denunciades i on, si és el cas, s'haurien pres les decisions i executat els actes que es relacionen a la denúncia".

La denúncia, presentada per l'advocat Jordi Pina, acusava els quatre implicats de presumptes delictes d'organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets. I ho feia basant-se en els àudios publicats recentment sobre l'operació Catalunya. En concret, el lletrat feia referència a una conversa entre Villarejo i l'exlíder del PP de Catalunya Alícia Sánchez-Camacho el novembre del 2012 en què la dirigent popular va situar Ortega en una "llista negra" de persones que havien de ser investigades. L'ara senadora del PP va assegurar que l'excap de la Policia Nacional a Catalunya tenia "un munt de connivències" amb l'independentisme i vincles amb CDC. Un fet que, segons la denúncia d'Ortega, va portar Fernández Díaz a cessar-lo per "motius ideològics" i a ordenar el seu traslladat a Terol.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, un altre dels noms a la llista que Camacho va traslladar a l'excomissari, també va denunciar els dos protagonistes de la conversa per presumptes delictes de descobriment i revelació de secrets per part de funcionaris públics, organització o grup criminal i malversació. Aquesta denúncia, presentada pel mateix Pina al mes de juny, està ara en mans de la Fiscalia del Tribunal Suprem, ja que l'exlíder popular, com a senadora, té la condició d'aforada.

A banda del ministeri públic, recentment també s'ha obert una via d'investigació sobre l'operació Catalunya a la justícia andorrana. La jutge d’instrucció número 2 del país, Stéphanie Garcia, manté imputats l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, Fernández Díaz i el també exministre Cristóbal Montoro (Hisenda), per presumptes pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per aconseguir informació dels comptes bancaris de polítics catalans. La magistrada va ordenar fa uns dies a la policia judicial que investigui el cas i va autoritzar els seus agents per intercanviar informació amb els cossos espanyols a fi d'aclarir els fets.

stats