Tribunals
Política 14/03/2023

La Fiscalia Europea arxiva el cas de les mascaretes d'Ayuso

Com Anticorrupció, l'organisme comunitari considera que no hi ha "indicis suficients" de delicte

2 min
Ayuso en l’últim ple a l’Assemblea de Madrid.

MadridLa Fiscalia Europea ha arxivat la investigació sobre els contractes de compra de mascaretes vinculats al germà de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. L'organisme segueix els passos de la Fiscalia Anticorrupció espanyola, que l'any passat ja va arxivar també el cas per manca d'indicis. Era el contracte de subministrament de 250.000 mascaretes FFP2 i FFP3 per un import total d'1,5 milions d'euros que va adjudicar el govern madrileny i en el qual va participar el germà d'Ayuso, Tomás Díaz Ayuso. La Fiscalia Europea va començar a investigar el cas per una presumpta malversació de fons europeus.

L'organisme comunitari considera que no hi ha "indicis suficients" que s'hagi comès aquest delicte. "No ha quedat acreditat que el preu abonat per les mascaretes fos desproporcionat atesa la qualitat del material ofert i entregat ni que hagués patit un increment indegut derivat de la intervenció de persones alienes a l'empresa", apunta la Fiscalia en un comunicat. També afegeix que ha quedat acreditat que el transport va ser "abonat per l'empresa adjudicatària i no per la Comunitat de Madrid". La decisió l'ha acordat la fiscal europea supervisora, Concepción Sabadell, amb els fiscals europeus delegats.

Durant la investigació, segons explica l'organisme en el comunicat, s'ha analitzat la documentació aportada pels declarants, també s'ha comprovat "l'autenticitat de les fotografies de les mascaretes entregades", s'ha "requerit informació" a diverses entitats com ara l'Agència Tributària i també s'han demanat informes de la Guàrdia Civil. Tot plegat ho ha analitzat un pèrit.

És l'última investigació que li quedava oberta al govern madrileny sobre el contracte sospitós de mascaretes que Ayuso va adjudicar durant la primera onada de la pandèmia i que va arrossegar a una guerra dins del PP que va acabar amb la sortida del llavors president del partit, Pablo Casado. El govern madrileny va comprar 250.000 mascaretes a la Xina per un valor d'1,5 milions d'euros que va subministrar l'empresa Priviet Sportive. Tomás Díaz Ayuso es va endur una comissió de 55.580 euros, més IVA.

stats