Atemptats 17-A

La Fiscalia considera que la sentència del 17-A dona a les víctimes "el lloc d'honor que mereixen"

L'acusació pública mostra "satisfacció" per la resolució judicial i no critica la instrucció

3 min
El tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo (esquerre), el fiscal en cap, Jesús Alonso, i la fiscal Ana Noé, en roda de premsa

Madrid"Estem molt contents perquè apareixen els seus noms, se'ls reconeix com a víctimes. Tant de bo els poguéssim tornar la vida, l'única cosa que podem fer és recordar-los. Estem molt satisfets. Els brindem la sentència com un reconeixement al seu dolor, a la seva entrega, perquè amb l'entrega de la vida han demostrat que un estat de dret és la cosa més valuosa que pot tenir un ésser humà". Així és com la Fiscalia ha celebrat la resolució judicial sobre els atemptats del 17-A en una roda de premsa sorprenent, molt poc habitual, pensada per posar en valor la sentència i que no passi inadvertida. Les portades dels diaris a Madrid aquest divendres hi passaven de puntetes.

Si bé les víctimes no han rebut la sentència amb aquest optimisme, el ministeri públic ha volgut subratllar que l'Audiència Nacional els ha donat "el lloc d'honor que mereixen". El fiscal en cap, Jesús Alonso, ha volgut posar en context les paraules del jutge Félix Alfonso Guevara, que a la sentència afirmava que les víctimes "són les grans oblidades" i ha evitat fer autocrítica. "No és que siguin oblidades en aquest procediment perquè hi han pogut participar, sinó perquè no es pot respondre a la condemna dels autors materials perquè estan morts", ha afirmat. Amb tot, fonts del ministeri públic reconeixen que no acaben d'entendre del tot aquesta frase del tribunal.

A la roda de premsa també hi han comparegut el tinent fiscal, Miguel Ángel Carballo, i la fiscal Ana Noé –els que van dur l'acusació pública durant el judici–, que han recordat que des del principi va quedar establert que el procediment abordava els fets d'Alcanar, però que no es podia atribuir als acusats l'atropellament de la Rambla ni l'atac de Cambrils. "Tanmateix, han tingut l'única reparació possible de l'Estat que és la indemnitzatòria", ha subratllat Carballo en relació amb les víctimes dels atemptats que tècnicament no es jutjaven. "Sempre que hi ha un atemptat es queden sense veu i la Fiscalia intenta posar veu i cos a les víctimes", ha insistit Alonso, que ha reivindicat la "memòria" i la "dignitat" de les víctimes.

La valoració general de la sentència no treu que la Fiscalia estudiarà a fons el text i haurà de treure conclusions quan es presentin recursos d'apel·lació de les acusacions particulars o de les defenses. Alonso i Carballo han obert la porta a estudiar el que plantegin, però han deixat clara la satisfacció amb la resolució. Les penes han sigut superiors a les que plantejava la Fiscalia. Fonts del ministeri públic remarquen la novetat jurídica que representa que s'hagin imputat als autors les víctimes causades per la segona explosió d'Alcanar.

"Els Mossos són un gran cos policial"

Més enllà d'aquest capítol, la Fiscalia ha volgut destacar també el paper de "cooperació" entre cossos policials estatals i amb els d'altres països com el Marroc, França i Bèlgica. "Va permetre arribar fins on hem arribat, a demostrar la veritat judicial: qui són els autors i per què", ha dit Alonso, que ha parlat d'una col·laboració "perfecta". Una mirada que també s'allunya de la percepció d'algunes acusacions particulars, que troben a faltar en el procés judicial una fiscalització de la relació de l'imam de Ripoll i els serveis d'intel·ligència espanyols

Tot i posar en valor el paper també de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, Alonso ha destacat sobretot el dels Mossos d'Esquadra. "Van demostrar que són un gran cos policial", ha dit sobre el cos que, com actualment, dirigia el major Josep Lluís Trapero. Però poc després del 17-A, el cap del cos policial català es va convertir en el blanc d'una acusació per rebel·lió pel referèndum de l'1 d'Octubre que va acabar amb absolució.

stats