Corrupció

La Fiscalia considera acreditat que el PP de València va cometre frau electoral el 2007 i el 2011

El ministeri públic s'ha referit a aportacions d'empreses com Pavasal, FCC, Lubasa o Construcciones Luján

ARA
2 min
Els acusats pel suposat finançament irregular del Partit Popular de València durant les eleccions del 2007 i 2011.

ValènciaLa Fiscalia Anticorrupció considera demostrat que el Partit Popular de la ciutat de València "va cometre frau electoral" en les eleccions municipals del 2007 i del 2011 perquè "va incrementar el seu pressupost per a les campanyes mitjançant diners obtinguts de manera irregular". El fiscal Fernando Maldonado ha llegit aquest dilluns el seu informe final durant el judici a l'Audiència de València de la peça A del cas Taula, en el qual estan processats l'exvicealcalde de València Alfonso Grau, l'exsecretària del grup municipal del PP Mari Carmen García Fuster, l'exgerent de la Fundació Turisme València José Salinas i l'exresponsable de la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Innovació Urbana Juan Eduardo Santón.

Grau, de 83 anys, està acusat dels delictes de malversació, suborn continuat i falsedat documental, pels quals el ministeri fiscal li reclama nou anys i dos mesos de presó; Fuster, d'un delicte continuat de suborn, pel qual se li demana un any de presó, i Santón i Salinas, de malversació continuada i falsedat.

Durant la seva intervenció, Maldonado ha afirmat que "qualsevol acte de corrupció mereix un retret ètic i moral, perquè és una errada de la societat i de les seves institucions democràtiques, però que quan els polítics es presenten a les eleccions com a paradigmes de la netedat i la transparència, i cometen frau electoral, el retret és més gran". En aquesta línia, el fiscal ha manifestat que el PP va obtindre diners "irregulars" de formes diferents: amb diners aportats per fundacions i entitats municipals, mitjançant empreses i a través d'ingressos en efectiu en bitllets de 500 euros que Grau va entregar al seu exasesor Jesús Gordillo.

El ministeri públic ha demanat que s'acusi Gordillo de fals testimoni, que inicialment va col·laborar amb la justícia i va entregar la documentació que va permetre obrir la causa, però en la declaració durant el judici es va desdir i va exculpar Grau de qualsevol responsabilitat.

Sobre la campanya del 2015, que es va investigar inicialment però que es va acabar arxivant per decisió del tribunal, Fernando Maldonado ha assegurat que tant en les eleccions del 2007 com en les del 2011 i 2015 "el PP posava en joc una maquinària per contrarestar l'efecte dels restants partits polítics i jugava amb un avantatge fonamentalment econòmic". El representant del ministeri públic ha enumerat les aportacions de les empreses contractistes com ara Pavasal, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Lubasa o Construcciones Luján, entre d'altres. Com a mostra de la relació entre les companyies i la formació, la Guàrdia Civil afirma que el 2007 el PP hauria aportat a la campanya electoral 150.000 euros, i aquestes empreses, 300.000. 

En aquesta peça van arribar a estar investigats mig centenar de regidors i assessors del Partit Popular de València de l'època de l'exalcaldessa Rita Barberá per un delicte de blanqueig de capitals comès mitjançant l'ingrés en els comptes de la formació de 1.000 euros que, segons van sostenir els investigadors, se'ls haurien retornat en alguns casos amb bitllets de 500 d'origen desconegut. L'arxiu d'aquesta part també va suposar la fi de la suposada responsabilitat del PP com a persona jurídica.

Si és considerat culpable, Alfonso Grau acumularia ja dues penes, atès que ja va ser condemnat a nou mesos i un dia per acceptar com a regal dos rellotges de luxe d'un empresari que havia subscrit 16 contractes amb l'Ajuntament de València entre 2006 i 2015.

stats