Casa Real
Política 31/01/2023

Felip VI, als nous jutges espanyols: "Des d'avui, no ho oblideu, també sou jutges europeus"

Unes 200 persones protesten contra la presència del monarca

3 min
Felip VI en l'acte d'aquest dimarts a Barcelona

BarcelonaÉs pràcticament impossible que el discurs que el rei Felip VI ha pronunciat aquest dimarts des de Barcelona hagi sigut escrit després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre els exiliats catalans. Els del monarca són discursos mil·limetrats i preparats amb temps, que fins i tot supervisa abans la Moncloa perquè no hi hagi cap desajust. Sigui com sigui, les paraules que el rei ha pronunciat en la tradicional entrega de despatxos judicials –enguany 215– prenen més sentit que mai si es té en compte tot el que ha passat avui. El mateix dia que el TJUE ha entrat de ple en la dinàmica de la justícia espanyola marcant el terreny de joc per a la batalla de les euroordres, el monarca ha volgut recordar a la nova promoció de jutges que també són "jutges europeus". "No ho oblideu", ha dit, i ha insistit que han d'aplicar també el "dret de la Unió Europea".

El TJUE avala que es pugui denegar una extradició si s'acredita de forma "precisa" que hi ha risc de vulneració de drets fonamentals per una deficiència "generalitzada" del sistema judicial. Aquest, però, a parer de Felip VI, no és el cas d'Espanya. Ha defensat aferrissadament la justícia espanyola dient que és una "condició indispensable per a la convivència pacífica". Sobretot, ha defensat la independència judicial, "un baluard que assegura la separació de poders". "És l'essència de l'estat de dret", ha afirmat, i ha reclamat als nous jutges que l'apliquin tant a nivell "institucional" com "individual", superant, si cal, els "factors externs".

Independència ha estat una de les paraules més repetides en l'acte d'aquest dimarts. També l'ha pronunciat el president del Consell General del Poder Judicial, Rafael Mozo: "Un jutge ha de ser independent, imparcial i responsable. Aquests principis, que es repeteixen amb freqüència, els hem d'interioritzar i hem de reflexionar sobre la seva autèntica dimensió". Al carrer, de fet, també ha ressonat la paraula independència, però amb un significat totalment diferent: unes 200 persones s’han concentrat davant del Fòrum de Barcelona contra la visita del rei convocades per l’ANC i els CDR. Han fet sonar xiulets i han llançat proclames contra la monarquia i a favor de la independència i de l’expresident Carles Puigdemont sota un fort desplegament policial.

Manifestació de l'independentisme contra la visita del rei.

De fet, els Mossos d’Esquadra han obligat els manifestants a desplaçar-se més lluny de l’entrada al recinte perquè la convocatòria era a la plaça Leonardo Da Vinci. En una atenció prèvia als mitjans, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, s’ha queixat del canvi de localització de la protesta perquè ha considerat que és una decisió contrària al dret de manifestació. La màxima representant de l’entitat ha reblat que Felip VI és el símbol de la unitat espanyola" que "oprimeix" l'independentisme i també ha carregat contra la cúpula judicial de l'Estat per no deixar exercir a Catalunya el "dret a l'autodeterminació".

Presència del Govern

Tot i la manifestació de rebuig, a Catalunya les aigües estan més calmades que fa tres anys, quan la Moncloa va impedir que el rei assitís al mateix acte d'entrega de despatxos perquè faltaven pocs dies per a la inhabilitació del president Quim Torra. L'any passat Felip VI ja va venir i enguany, també. La posició del Govern català, però, no ha sigut ben bé la mateixa. Si l'any passat no hi va acudir ningú, aquest dimarts hi havia la consellera de Justícia, Gemma Ubasart. Això sí, no ha rebut el rei i l'ha esperat a dins de l'auditori. Catalunya, de fet, serà el destí del 43% dels nous jutges que des d'avui ja tenen despatx.

stats