El post 23-J

Feijóo insisteix en sotmetre's a una investidura fallida

El PP manté que el seu pla és oferir un govern en solitari i avança converses imminents amb Coalició Canària

4 min
La secretaria general del PP, Cuca Gamarra, aquest dimecres en roda de premsa.

MadridDisponibilitat. Aquesta és una de les paraules que la número dos del Partit Popular, Cuca Gamarra, ha repetit més després de la primera reunió del comitè de direcció del partit després de les eleccions generals del 23-J. En roda de premsa aquest dimecres, la portaveu popular ha insistit a dir que "si el cap d'estat [Felip VI] encarrega al PP la investidura", compliran amb aquesta "responsabilitat". És a dir, que el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, manté l'aspiració de ser investit president del govern espanyol malgrat que els números continuïn sense quadrar-li.

De moment, si es tenen en compte els suports que el PP s'ha assegurat, aquesta hipotètica investidura acabaria sent fallida. Fins i tot si s'hi afegís l'únic diputat de Coalició Canària, amb qui els populars han anunciat reunions imminents. Els canaris s'han obert a dialogar amb el PP després que l'extrema dreta de Vox hagi anunciat que està disposada a donar els seus 33 vots a Feijóo sense demanar tenir un lloc al govern, a diferència del que ha passat en algunes comunitats autònomes.

Ara mateix, la foto al Congrés de Diputats és d'empat: el bloc progressista suma 171 diputats –PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG– i el bloc de dretes –PP, Vox i UPN– també. Amb el suport dels canaris, serien 172 diputats, encara lluny de la majoria absoluta (176 diputats). En el cas del bloc progressista, tot depèn del que faci Junts (7 diputats).

"Reiterem la nostra disponibilitat [per formar govern]. El PP compta amb 171 diputats, i això ens portaria a un acord ampli i constitucional que garantiria l'estabilitat del país", ha reiterat Gamarra en roda de premsa. "Només Feijóo pot facilitar a Espanya un futur basat en els acords", ha afirmat. Segons el PP, hi ha 50 vots de diferència entre el PP i els seus socis i el PSOE –obvien el reguitzell de partits que ja han dit que només votarien a favor de Sánchez–, fet pel qual el partit considera que la responsabilitat de formar govern hauria de recaure en Feijóo. Un avís a navegants, amb la ronda de contactes del rei Felip VI a tocar.

Un sudoku impossible

A la pregunta sobre com el PP podria assolir un "acord ampli i constitucional" i, per tant, executar una possible investidura de Feijóo com a president espanyol, Gamarra s'ha cenyit a recordar que "una investidura es pot produir per majoria absoluta o per majoria [simple]". Però és evident que aquí tampoc surten els números. Si no hi ha trànsfugues, hi ha 178 vots en contra de Feijóo assegurats (tots els del bloc progressista i els 7 diputats de Junts). "En aquests moments el PP compta amb 171 o 172 diputats. Estem convençuts que ho assolirem", ha afegit Gamarra. Tanmateix, ha evitat aclarir d'on podrien treure els 4 o 5 diputats (en funció del que faci Coalició Canària) que els falten per a la majoria absoluta, sobretot tenint en compte que el PNB ha tancat la porta a investir Feijóo. Això també dificulta molt que el PP pugui obtenir la presidència de la mesa al Congrés, malgrat que des de Génova asseguren que la batallaran aquests pròxims dies.

Si Feijóo es pogués acabar presentant a una investidura tindria dues oportunitats: una primera volta on hauria de sortir per majoria absoluta. I una segona en què podria ser investit per majoria simple. El fracàs de totes dues obriria la porta a Sánchez, sempre que el rei el proposés com a candidat. De fet, no està tampoc descartat que Felip VI acabi optant per Sánchez com a primera opció, tenint en compte que és l'únic amb capacitat per obtenir una majoria.

Negociacions al bloc progressista

Amb tot, des de les files populars, mentre dibuixen l'escenari d'un Feijóo com a possible president del govern espanyol, també es van carregant d'arguments contra l'actitud dels socialistes: "El PSOE no reconeix la derrota i segueix dient que han guanyat les eleccions".

Els de Pedro Sánchez, que aquests darrers dies han optat per la discreció absoluta, també aspiren a revalidar el govern de coalició. En aquest cas la investidura de Sánchez depèn del que facin els diputats de Junts, cosa que no agrada a tots els barons socialistes: "El punt d'inflexió és que, al final, el futur del país depèn d'un pròfug de la justícia, d'algú que realment pot decidir sobre l'Estat, però que no renuncia a posar fi a l'Estat. És trist", ha expressat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, aquest dimecres, que ha reconegut que "si hi ha investidura, serà una legislatura molt difícil".

Per la seva banda, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha afirmat aquest dimecres al matí que les negociacions amb ERC i Junts "avancen de forma positiva", tot i que no ha donat detalls. Alhora, ha aprofitat l'avinentesa per sortir a ventilar les discrepàncies amb el PSOE, a qui ha recriminat tenir "poca ambició". Tanmateix, des de Junts no han trigat a desmentir que les negociacions avancin bé. "Primera notícia", ha dit el secretari general del partit, Jordi Turull, a través de Twitter. Des del partit descarten negociacions amb Sumar, però no en neguen amb el PSOE i, en tot cas, parlen de primers contactes.

stats