Política 28/01/2020

Fina Santiago denuncia manca d'implicació de la Fiscalia contra l'explotació sexual de menors tutelats

La consellera d'Afers Socials també recrimina al PP, que en demana la dimissió, que no fes "res" quan governava

Maria Fuster
4 min
Imatge de Fina Santiago aquest matí.

PalmaLa consellera d'Afers Socials del Govern balear, Fina Santiago, ha assegurat aquest dimarts davant la Diputació Permanent del Parlament que la Fiscalia no s'implica prou en els casos dels menors tutelats explotats sexualment. Ha explicat que hi ha un acord verbal amb els cossos de seguretat perquè les nines detectades com a víctimes de prostitució infantil, en cas de fuga o de no retorn, fossin prioritàries. "La Fiscalia només ho pot acordar de manera verbal perquè l'Estat li ha de donar permís i no n'hi ha donat", ha dit. I ha afegit que "la Fiscalia de moment no s'ha implicat a resoldre aquests casos".

Santiago ha defensat la seva gestió i ha carregat contra el PP per no haver fet "res" davant del problema quan governava. El PP havia sol·licitat la seva compareixença arran de l'escàndol de prostitució de menors tutelats pel Consell de Mallorca -tot i que no són competència del govern autonòmic sinó de l'insular-, i de la notícia de l'acomiadament de cinc educadors de l'Executiu per "conductes sexuals inadequades" -que ha reconegut que no podia garantir que no es tornassin a repetir-. Els tres partits de l'oposició, PP, Cs i Vox, n'han exigit la dimissió.

El 2009, ha explicat la consellera, la Secretaria d'Estat de Seguretat va fer una circular sobre els casos de desaparició de menors en situació de risc que no considera prioritàries les dels joves tutelats. Santiago reclama ara que es modifiqui perquè "siguin qualificades d'alt risc". A més, demanarà un protocol específic dels cossos de seguretat i un augment de recursos de la Fiscalia per combatre aquest fenomen.

Santiago també ha lamentat la lentitud de la justícia en aquests casos perquè "l'expedient d'un menor pot estar més d'un any esperant". Tot i les crítiques a la Fiscalia i al sistema judicial, la consellera alhora ha defensat els fruits d'una col·laboració efectiva amb la Fiscalia i els cossos de seguretat. "S'han desmantellat pisos on es produïa explotació sexual i s'han detingut pederastes", ha afirmat.

Aquest dimarts mateix, en una visita per avaluar les conseqüències del temporal Glòria, el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha afirmat a Mallorca que el cas s'està investigant "a fons" i que espera "que aviat hi pugui haver una resposta amb una identificació dels corruptors, els abusadors i els agressors". Cal recordar que l'escàndol es va destapar arran de la violació en grup d'una adolescent tutelada de tan sols 13 anys durant la nit de Nadal, que a la denúncia va explicar que durant la mateixa nit també li havien fet ofertes perquè es prostituís.

Augment de casos a partir del 2010

Santiago ha afirmat que els casos d'explotació sexual de menors tutelats varen augmentar a partir del 2010. "Els tècnics de la Conselleria, quan vàrem arribar el 2015, ens varen dir que els darrers cinc anys havien augmentat de manera considerable", ha afirmat. Entre el 2011 i el 2015, durant el Govern del llavors popular José Ramón Bauzá (que ara és eurodiputat de Cs), segons Santiago el protocol per detectar aquests casos es va amagar "en un calaix". Durant els anys de govern del PP, ha insistit, no es va fer cap reunió ni amb els tècnics ni amb els responsables polítics.

Santiago defensa que tan aviat com va ser conscient de la situació es va convocar per primera vegada tots els consells insulars, la Conselleria d'Educació, la de Salut i les forces de seguretat, i durant un any es varen fer reunions per posar en marxa un protocol específic i formació permanent. La consellera ha destacat que les Balears són la primera comunitat amb un protocol específic per a aquests casos que, segons ha dit, passen en més comunitats.

Entre les mesures de futur que proposa la Conselleria d'Afers Socials per atendre millor la realitat dels menors tutelats en risc de ser prostituïts, hi ha la formació selectiva dels professionals, la creació d'una xarxa d'experts de les Illes i d'altres comunitats, la coordinació interdepartamental per continuar millorant el protocol i el desenvolupament de la llei de la infància i l'adolescència.

La consellera ha anunciat que el Govern reclamarà a l'Estat que els fiscals tinguin accés al Registre Unificat de Maltractament Infantil (RUMI) perquè tinguin informació actualitzada. Santiago també considera que s'ha d'especificar al RUMI l'explotació sexual –actualment només es fa a Balears, ha afirmat. A més, ha reclamat que es persegueixi més aquest delicte i "compromís" dels mitjans de comunicació contra els explotadors i els abusadors.

Crítiques de l'oposició

La diputada popular, Marga Duran, ha criticat la manca d'autocrítica i d'assumpció de responsabilitats per part de la consellera Santiago, i Vox, a més de demanar a Santiago que deixi el càrrec, ha registrat aquest dimarts al Parlament una petició perquè s'obri comissió d'investigació al Parlament balear sobre els menors tutelats prostituïts. Ciutadans també s'ha afegit a la proposta i els tres partits han reclamat la dimissió de la consellera i de tots els responsables polítics implicats.

Missatges, abraçades i exhibicionisme

La consellera també ha explicat cada cas dels cinc acomiadaments de treballadors dels centres de justícia juvenil d'Es Pinaret, Es Mussol i Son Fusteret per conductes sexuals inadequades que es varen produir entre el 2016 i el 2109. A un educador d'Es Pinaret se'l va fer fora el 2016 per enviar missatges de Whatsapp "d'alt contingut eròtic" a una menor, i fins i tot ha llegit un fragment de les converses que mantenien. "Si algun dia et trob pel carrer, ja saps què et faria", havia escrit l'educador, segons ha dit la consellera. Ella li va respondre: "Què em faries?", i ell li va contestar: "Amo i submisa".

El 2018 es varen acomiadar dues educadores. Una, per "contacte físic inadequat". Una treballadora d'un centre l'havia trobada abraçant un menor assegut al llit de la seva habitació, i quan els va sorprendre varen dissimular, segons ha explicat la consellera. A una segona educadora la varen fer fora per "comportaments no permesos", com ara fer massatges, i perquè "va mostrar el sostenidor a dos menors de 15 i 16 anys". La Conselleria va traslladar tots dos casos a la Fiscalia.

Respecte de les dues treballadores acomiadades el 2019, una estava en període de prova, i no el va superar perquè va fer comentaris inadequats en què comparava el menjar dels menors amb "els pits de les vostres al·lotes". La darrera educadora va quedar sense feina quan es va comprovar que quedava amb els menors, quan podien sortir, per anar de marxa. Després d'explicar els casos, la consellera ha reconegut que no tenen garanties que no tornin a passar, "però s'han pres totes les mesures perquè es pugui detectar i actuar".

La diputada del PP al Parlament Marga Duran ha criticat els detalls que ha donat la consellera de cadascun dels casos i ha assegurat que ella "no hauria arribat a aquest nivell de detall tractant-se de menors".

stats