Política 08/06/2022

Europa estudia eximir les Balears de la nova 'taxa verda' de transport marítim

Brussel·les aprova una esmena per salvar les illes de l'impost que penalitzarà a navilieres i aerolínies pels combustibles fòssils

2 min
Un dels punts que té per desenvolupar el REB és la subvenció al transport aeri i marítim de mercaderies.

El Parlament Europeu ha aprovat una esmena que proposa eximir les Balears, i la resta d'illes europees, de l'anomenada 'taxa verda' -un impost amb el qual Brussel·les penalitzarà l'ús de combustibles fòssils a navilieres i aerolínies-. Tot i que el paquet d'acció climàtica de la Unió Europea no ha quedat aprovat aquest dimecres, la proposta de l'eurodiputada socialista Alicia Homs ha seguit endavant amb el suport de la majoria multipartidista.

En concret, la petició exigeix incorporar una exempció per les illes en les taxes dels combustibles de transport marítim en les rutes amb obligació de servei públic. Aquesta mesura evitaria l'increment dels preus de productes importats, tot i no influir en els preus dels bitllets de passatgers comercials.

Així, l'eurodiputada Homs ha liderat la recollida de signatures per poder presentar l'esmena al Ple i ha aconseguit el suport de 48 eurodiputats de 14 països diferents -per sobre de les 36 firmes necessàries-. El resultat ha estat 365 a favor, 263 en contra i 5 abstencions. Cal tenir en compte s'ha tengut el suport unànime del grup socialista europeu i que, tot i que la majoria del PP europeu ha votat en contra, l'eurodiputada Rosa Estaràs s'ha mostrat a favor, una postura que també ha imitat José Ramón Bauzá des del seu escó europeu.

Ara, la Comissió de Medi Ambient del Parlament revisarà el text final, però l'equip d'Homs ha considerat "un èxit que es tengui en compte". "Hem de veure la Transició ecològica com una oportunitat, però en l'actual context no permetrem que pugin més els preus a les Illes. No deixarem ningú enrere amb la Transició ecològica", ha assenyalat l'eurodiputada.

Cal tenir en compte que, en la darrera setmana, també s'ha aprovat a Brussel·les l'informe d'insularitat que exigeix a la Comissió Europea desenvolupar un pla econòmic que tingui en compte les particularitats de les Illes. En concret, demanda accions específiques i major finançament en matèria de transport i turisme sostenibles, energies renovables i gestió mediambiental i de residus, l'augment de les ajudes a les empreses de les illes amb la supressió de l'actual límit de la normativa de minimis i una revisió a l'alça del règim d'ajudes estatals destinades a les regions. A més, apel·la a la creació d'un pacte insular, basat en el model del pacte urbà, amb vista a definir una política comuna de la UE sobre les illes.

stats